«Σας δίνουμε 30 λεπτά»

0
9
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Renata Brito
Με πρόσχημα την πανδημία οι αρχές της Μάλτας απέτρεψαν μερικές δεκάδες προσφύγων που βρίσκονταν σε πλαστική λέμβο να φτάσουν στη χώρα τους και τους έδωσαν καύσιμα και συντεταγμένες για να αποβιβαστούν στην Ιταλία!

Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός «πνίγηκαν» στα νερά της Μεσογείου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας (AFM) απείλησαν μια βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν σε ασφαλή λιμάνι της χώρας και αφού τους έδωσαν καύσιμα και τις συντεταγμένες (GPS) τους ζήτησαν να κινηθούν προς την γειτονική Ιταλία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Guardian, το μαλτέζικο πλοίο αρνήθηκε να σώσει τους επιβαίνοντες μιας μικρής πλαστικής βάρκας που μεταφέρει 101 αιτούντες άσυλο στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και αντ’ αυτού τους παρέχει εξοπλισμό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες πήδηξαν στο νερό προκειμένου να προσεγγίσουν το πολεμικό σκάφος, πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα διασωθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι μαλτέζικες αρχές επικαλέστηκαν την πανδημία του κορονοϊού για να αποτρέψουν τους αιτούντες άσυλο να προσεγγίσουν τη χώρα. Τους παραχώρησαν σωσίβια γιλέκα, έναν νέο κινητήρα και καύσιμα και τους είπαν ότι θα τους έδειχναν τη διαδρομή προς την Ιταλία. Υπό την απειλή όπλων έδωσαν το τελεσίγραφό τους: «Σας δίνουμε 30 λεπτά».

Πλάνα του περιστατικού εστάλησαν σε τηλεφωνική υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας για μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο αναμένεται να πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο διαμάχης μεταξύ της Ιταλίας και της Μάλτας, γράφει ο Guardian.

Στις αρχές Απριλίου, και οι δύο χώρες κήρυξαν τους θαλάσσιους λιμένες τους «μη ασφαλείς» εξαιτίας της πανδημίας, κλείνοντας τα σύνορά τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ως αποτέλεσμα, τα σκάφη που μετέφεραν αιτούντες άσυλο έμειναν στη θάλασσα παρασυρόμενα στις ευρωπαϊκές ζώνες έρευνας και διάσωσης (SAR), ενώ ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων πέθανε εξαιτίας της πείνας, της αφυδάτωσης ή πνιγμού.

Η υπερφορτωμένη λέμβος με τους 101 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στο Pozzallo της Σικελίας προκαλώντας την έκπληξη των ιταλικών αρχών για το πώς μια τόση μικρή βάρκα κατάφερε να διανύσει 500 χλμ από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Την απάντηση ίσως να δώσει το οπτικό υλικό που φανερώνει τις πρακτικές της γειτονικής Μάλτας.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ