Σε βαρύ κλίμα η επίσκεψη Τραμπ

0
7

Η συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ταμπλόιντ Sun με την οποία, απροκάλυπτα επιτίθεται στην Τερέζα Μέι για τη θέση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θορυβήσει την πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Βουλευτές όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την ανάμιξη του Αμερικανού προέδρου στα ζητήματα του brexit. Ορισμένοι μάλιστα κάλεσαν την πρωθυπουργό να του κλείσει την πόρτα.

Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στο Ηνωμένο Βασίλειο προκλήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Τραμπ στην οποία επικρίνει την Τερέζα Μέι για το χαλαρό brexit που επιδιώκει. Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν ακολούθησε τη συμβουλή του να κόψει τα δεσμά με την Ευρώπη και προϊδεάζει ότι μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ κλείνει τον δρόμο για ειδική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Ντ. Τραμπ πλέκει το εγκώμιο του παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον αποκαλεί φίλο και αποφαίνεται πως θα γίνει πολύ καλός πρωθυπουργός.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να μετριάσει τη σημασία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του προέδρου, τονίζοντας ότι στη συνέντευξη  αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στην Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα του Τραμπ

Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στο Ηνωμένο Βασίλειο προκλήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Τραμπ στην οποία επικρίνει την Τερέζα Μέι Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στο Ηνωμένο Βασίλειο προκλήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Τραμπ στην οποία επικρίνει την Τερέζα Μέι

Η επίσκεψη συνεχίζεται και την Παρασκευή. Το πρωί Ντόναλντ Τραμπ και Τερέζα Μέι παρακολούθησαν κοινή βρετανοαμερικανική άσκηση στη στρατιωτική Ακαδημία Σαντχέρστ, αμέσως μετά μετέβησαν στην πρωθυπουργική κατοικία Τσέκερς, για συνομιλίες ενώ το απόγευμα το ζεύγος Τραμπ θα μεταβεί στο κάστρο του Windsor για  συνάντηση και δείπνο με την βασίλισσα.

Το Σάββατο το πρωί το ζεύγος μεταβαίνει στο Τέρνμπερι της Σκωτίας στο Trump Golf and Spa Resort, το υπερπολυτελές θέρετρο του προέδρου, όπου θα περάσουν το Σαββατοκύριακο. Την Δευτέρα το πρωί αναχωρούν για το Ελσίνκι, για την πολλά αναμενόμενη συνάντηση Τράμπ-Πούτιν.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ