Σε βαρύ κλίμα ο πολιτικός διάλογος ΕΕ-Tουρκίας

0
7

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται στις Βρυξέλλες ο τακτικός διάλογος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ενώ οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, στη σημερινή συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, θα γίνει μια συζήτηση εφόλης της ύλης στο πλαίσιο του λεγόμενου διαρθρωμένου διαλόγου για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένης και της ενταξιακής πορείας.

Είναι προφανές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από τη δεκαετία του 1980 και τη δικτατορία του Στρατηγού Εβρέν. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και όσα προηγήθηκαν πριν από το τελευταίο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κι άλλο εξαιτίας της όξυνσης που καταγράφεται στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, οι οποίες έχουν περιέλθει σε εντελώς οριακό σημείο.

Βρυξέλλες: Δεν απειλείται η συμφωνία για το προσφυγικό

Nα αναθεωρήσει τις θέσεις της καλεί την Τουρκία ο Γιοχάνες ΧανNα αναθεωρήσει τις θέσεις της καλεί την Τουρκία ο Γιοχάνες Χαν

Και το θέμα των διμερών σχέσεων Γερμανίας-Toυρκίας θα βρεθεί σήμερα στο «τραπέζι», με την ευρωπαϊκή πλευρά να αναμένεται ότι θα προειδοποιήσει την Άγκυρα για τον κίνδυνο να «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και φυσικά οι σχέσεις της με την Ευρώπη.

Στο μεταξύ χθες ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη γενικότερη στάση της και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της προσέγγισης με την ΕΕ, γιατί όπως είπε, ο όξυνση στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους και κυρίως τη Γερμανία θα αποβεί στο τέλος σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων, κυρίως στην οικονομία.

Πάντως, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν απειλούνται ούτε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ούτε η συνέχιση της χορήγησης της βοήθειας των 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/ Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ