Σε κατάρρευση των οικονομιών οδήγησε το lockdown – Πτώση – ρεκόρ 10,1% στο ΑΕΠ β΄τριμήνου της Γερμανίας – Ιστορική «βουτιά» 35% στις ΗΠΑ

0
10
Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι βίωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε κατάρρευση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη οδήγησε η επιβολή του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώνονται σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Στη Γεμανία, το ΑΕΠ για το β΄τρίμηνο του 2020,  σημείωσε ιστορική βουτιά, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 35%.
Τα επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν στις 15:,30, ώρα Ελλάδας.
Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Image
Ιστορική «βουτιά» 35% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο 2020 «βλέπουν» οι αναλυτές

Για ιστορική «βουτιά» της τάξης του 35% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το β΄τρίμηνο του 2020 κάνουν λόγο οι αναλυτές, εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας).
Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι βίωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, οδήγησε στην κατάρρευση την παραγωγή και τη ζήτηση.
H μεγαλύτερη πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ είχε καταγραφεί το 1958 στο -10%.
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε την περίοδο 2007-2009, με το ΑΕΠ στο -8,4%.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταγράφει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη από το 1947.
Όπως σημειώνει το Marketwatch, η απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας και το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδια του lockdown, συντάραξε τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση ρεκόρ της τάξης του 35%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Wall Street. H κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και η ιστορική της πτώση θα αποτυπωθεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Η χειρότερη επίδοση καταγράφηκε στις δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες.
Τα ταξίδια σταμάτησαν, λιγότεροι ασθενείς επισκέφτηκαν τους γιατρούς, τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια έκλεισαν.
Επίσης, οι Αμερικανοί ξόδεψαν λιγότερα σε αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα, ωστόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης.
Βαρύ πλήγμα δέχθηκαν επίσης οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, λόγω της κατάρρευσης στις τιμές του πετρελαίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ξοδέψει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στην άβυσσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Marketwatch.

www.bankingnews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ