Σε ρόλο «ειρηνοποιού» η Μέρκελ

0
6
Φωτογραφία αρχείου / Γραφείου Τύπου Ν.Δ. / Δημήτρης Παπαμήτσος

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο είχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άνκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι «27» κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία κατώτερη των περιστάσεων για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε στη συνέχεια τηλεφωνικά και με τον Τούρκο πρόεδρο σε μία προσπάθεια για αποκλιμακωθεί η ένταση, που προκάλεσε η Άγκυρα χθες με ναυτική οδηγία για δέσμευση περιοχής του Καστελορίζου.

Επίσημα Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν για τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας, της πανδημίας, του τουρισμού και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την Άγκυρα, ενώ το Βερολίνο δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε κάποια ανακοίνωση.

Όμως, η τουρκική προεδρία δεν αναφέρει εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη χθεσινή απόφαση της γείτονος να εκδώσει Navtex σχετικά με σεισμικές έρευνες σε περιοχή όπου συγκλίνουν οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η Αθήνα απάντησε σήμερα με κοινή Navtex με την Κύπρο για την ίδια περιοχή και ξεκίνησε χθες μπαράζ διπλωματικών επαφών, μετά από διάβημα που έκανε προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., η πρεσβεία της χώρας μας στην τουρκική πρωτεύουσα ζήτησε να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, ενώ ζήτημα έχει ήδη τεθεί σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και NATO.

Εκτός από τη Γερμανία παρέμβαση έκανε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάλεσε τη γειτονική χώρα να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως το Βερολίνο έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες επαφές για να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, έπειτα και από την απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή του μουσείου της Αγ. Σοφίας σε τζαμί. Ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία είχαν συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Άγκυρας πριν περίπου δέκα μέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ