Σε τζαμί και επισήμως μετατρέπεται η Αγία Σοφία – Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα

0
5

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.

Ο ίδιος ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα με την υπογραφή του και με το σχόλιο:

«καλορίζικη».

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας σε ανάρτησή του στο τουίτερ παρουσιάζει την Αγία Σοφία και επίσημα ως τζαμί.

 

topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ