Σταϊκούρας για Eurogroup: Δεν αρκούν τα μέτρα για τον κορονοϊό – Πιέζουμε για ευρωομόλογο

0
7
sputniknews.gr

Η Ελλάδα πιέζει για ευρωομόλογο, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή το σημερινό Eurogroup, σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα δεν αρκούν.

Η Ελλάδα πιέζει για ευρωομόλογο καθώς δεν αρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

«Είναι σαφές ότι τα μέτρα, αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για το μέγεθος μιας τέτοιας δοκιμασίας και για τις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Χρειάζεται να ριχτούν και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα γιατί οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Η Ελλάδα πιέζει για ευρωομόλογο

Αναφερθείς στη λύση της έκδοσης ευρωομολόγου, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η Ελλάδα στηρίζει και συντάσσεται με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν τη συγκεκριμένη λύση αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ανάγκες της επόμενης μέρας του κορονοϊού.

«Τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με γενναίες αποφάσεις και πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ευελπιστώ σε συμφωνία στο Eurogroup για συνολικό πακέτο μέτρων»

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σταικούρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων.
«Ευελπιστώ σε ένα συνολικό πακέτο, πιο φιλόδοξο και συνεκτικό, που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές που θα παρθούν, θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, στην απαρχή ενός στέρεου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν θα είναι κατώτερα των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία», τόνισε.
Όσο για τον ρόλο της Ελλάδας μέσα στο Eurogroup, διευκρίνισε ότι συμμετέχει ισότιμα «με ισχυρή φωνή».
«Η Ελλάδα, με ισχυρή φωνή, συμμετέχει ισότιμα στο Eurogroup, κερδίζει αξιοπιστία, βαθμούς ευελιξίας και αυτοπεποίθηση. Καταθέτει τις προτάσεις της, που βασίζονται σε στέρεα επιχειρήματα και όχι σε ιδεοληπτικά νεφελώματα. Τοποθετείται με σαφήνεια, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό έπραξε και θα πράττει, όχι με όρους επικοινωνίας αλλά ουσίας», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε «σημαντικές, τολμηρές, φιλόδοξες λύσεις» για την πανδημία του κορονοϊού, συμπληρώνοντας ότι «ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για βατράχια αλλά ούτε για βουβάλια».
«Ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές, τολμηρές και ουσιαστικές ευρωπαϊκές λύσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές οικονομίες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Διεκδικούμε επιπλέον ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου», κατέληξε.
sputniknews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ