Στα όρια κρίσιμης πλειοψηφίας Πιθανή η αυτοδυναμία της ΝΔ, με 160 έδρες , στις οποίες αν προστεθούν οι 21 πιθανές έδρες του ΚΙΝΑΛ, προκύπτει προεδρική και αναθεωρητική πλειοψηφία, προϋπόθεση σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης

0
4
Η έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» ιχνηλατεί  βαθύτερες και ακατέργαστες ακόμη διεργασίες στην κοινωνία. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στις 12,1 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6,1%. Με αυτά τα δεδομένα, βρισκόμαστε ενώπιονκρίσιμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι με 1,9% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,3% μένουν εκτός Βουλής, ενώ η Ενωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση (Κυριάκος Βελόπουλος) βρίσκονται στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο με ποσοστά 2,7% και 2,8% αντιστοίχως. Η βιωσιμότητα των μικρών κομμάτων θα κριθεί την προεκλογική περίοδο κατά την οποία αναμένεται να συμπιεστούν μέχρι εξαφανίσεως.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ως πιθανότερη έκβαση των εκλογών μοιάζει η ανάδειξη μιας πεντακομματικής Βουλής. Σε αυτό το σενάριο – και αν δεν υπάρξουν ανατροπές – η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει αυτοδυναμία με 160 έδρες, στις οποίες αν προστεθούν οι 21 έδρες που αναμένεται να έχει το ΚΙΝΑΛ, προκύπτει εν δυνάμει προεδρική και αναθεωρητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δημιουργούνται προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Η προεκλογική περίοδος αναπτύσσει πάντα τη δική της δυναμική. Ωστόσο αν προσμετρηθεί στην παράσταση νίκης (ένα ευαίσθητο δημοσκοπικό μέγεθος, το οποίο παρέμεινε σταθερό όλο το 2018, με τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ ) το άθροισμα του δικομματισμού που διατηρείται στο +/- 63%, πιθανολογείται ότι δύσκολα θα υπάρξουν θεαματικές ανατροπές στον διαμορφούμενο συσχετισμό δυνάμεων.

Το Μακεδονικό φέρνει ανακατατάξεις

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, ο χειρισμός του θέματος από το πολιτικό σύστημα οδηγεί σε ανησυχητικές παρατηρήσεις. Η στρατηγική της πόλωσης ενίσχυσε τελικώς τα άκρα.

Οι αντισυστημικές δυνάμεις ανέβηκαν συνολικά πάνω από 5% μέσα σε έναν μήνα. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σημαντική άνοδο, μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας έχει διψήφιο ποσοστό, προσελκύει κυρίως άνδρες, ηλικίας 17-34 ετών, και έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους γεωργούς, οι οποίοι δείχνουν εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Οι άνεργοι αντιθέτως κατευθύνονται προς το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του.

Ο διχασμός της κοινωνίας είναι βαθύς και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος αν επικρατήσει η πόλωση. Στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά πώς θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;» το 71% απαντά «Σκόπια». Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα υποβόσκει ως τις εκλογές, δεν θα ξεχαστεί,  δεν ήταν ζήτημα πολιτικών χειρισμών αλλά ριζωμένων στερεοτύπων στην ελληνική κοινωνία, άρα ένα θέμα με απρόβλεπτα επακόλουθα.

Τι ψηφίζουν οι πολίτες κατά ηλικία

Ένα ακόμα στοιχείο, που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, είναι ότι οι ωριμότερες ηλικίες – αυτές που πρωταγωνίστησαν στην εδραίωση της δημοκρατίας μετά τη χούντα και οδήγησαν τη χώρα σε ήρεμα νερά – επιλέγουν να συστρατευτούν με τη Νέα Δημοκρατία και να ενισχύσουν το ΚΙΝ.ΑΛ.  Όσοι είναι σε ηλικία 65+ επιλέγουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό  40,2% και ΚΙΝ.ΑΛ. σε ποσοστό 10,5%, με το 18,4% να προτιμά ΣΥΡΙΖΑ και μόνο 2,5%Χρυσή Αυγή.

Σε όλες τις ηλικίες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες διαφορές, με εξαίρεση τις ηλικίες 35-44, που η διαφορά τους μειώνεται στο  1,6%  υπέρ της ΝΔ και 55-64 που η διαφορά τους μειώνεται στο  2,7% υπέρ της ΝΔ. Ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ότι οι νέοι πολίτες ηλικίας 17-34 ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 15,9%.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά νέο ακροατήριο -Κέντρο «ορφανό» και διεκδικούμενο 

Αυτό όμως επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναδιαμορφώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στις έρευνες της Metron Analysis, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ως τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόλις ένα 15%-17% εμφανιζόταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας. Τώρα το ποσοστό αυτό έχει ανεβεί στο 25%-27% και δυνητικά επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να διαμορφώσει έναν πλειοψηφικό χώρο στην Κεντροαριστερά και να εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον άλλο πόλο του νέου δικομματισμού.

Η προσέγγιση αυτή ίσως να είναι μονόδρομος προκειμένου να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα, καθώς η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να διαιρέσει τη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση δίχασε το δικό του ακροατήριο. Το 47% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και το 57% δηλώνει ότι θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Σκόπια». Το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ταυτίζεται με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ο κ. Τσίπρας, μην μπορώντας να συγκρατήσει το εκλογικό σώμα που τον έφερε στην εξουσία, είναι υποχρεωμένος να το ανανεώσει, αν μπορεί.

Παράλληλα, το 70% των πολιτών θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες (ο κ. Τσίπρας είναι πέμπτος με 30%) και προηγείται σταθερά ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 30% έναντι 19% του κ. Τσίπρα. Επιπλέον, η  θέση του στο Μακεδονικό ταυτίστηκε με την πλειονότητα της κοινής γνώμης.

Κέντρο «ορφανό» και διεκδικούμενο

Το «Κέντρο», εκτός από διεκδικούμενο, εμφανίζεται «ορφανό» και αποστασιοποιημένο από τον νέο δικομματισμό και την πόλωση του Μακεδονικού (το 20% συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των κεντρώων ψηφοφόρων κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» της πρόθεσης ψήφου (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό, κ.λπ.) και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων χωρίς εκπροσώπηση από κάθε άλλον χώρο. Επειδή όμως διατηρεί την κοινωνική του υπόσταση, οι Ευρωεκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγάλη ευκαιρία για την ανασύστασή του με μια ριζοσπαστική και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία επαναπροσεγγίζει την ΕΕ.

Καθοριστικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι η κοινωνική ατζέντα παραμένει αμετάβλητη. Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η οικονομία (40%) και η ανεργία (18%), οπότε το βασικό ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι «Ποιος μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και να βγάλει τη χώρα από την κρίση;». Σε αυτό το πεδίο θα αξιολογηθούν τα κόμματα και θα κριθούν οι εκλογές.

Από το newsroom  του economic.gr με στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπως δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ