Στη Βόρεια Κορέα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος προς άρση του αδιεξόδου

0
3

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν αφίχθη νωρίτερα σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την τρίτη του σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με απώτερο σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες — που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο — ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα. Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός, κι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.

Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η φράση αυτή όμως είναι ανοικτή σε ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα γίνει συγκεκριμένη και θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Ο Μουν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές «περιστέρι» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

slpress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ