Στο στόχαστρο 22 funds τα κόκκινα δάνεια της Eurobank

0
5

Ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης short list για τον αγοραστή καταναλωτικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Πού κινείται το αντίτιμο που προσφέρουν. Το σήμα περιμένουν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες για ανάλογες κινήσεις.

Είκοσι δύο ξένα εξειδικευμένα funds κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πακέτου του 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 220.000 κόκκινες χορηγήσεις των προϊόντων της καταναλωτικής πίστης της Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η τράπεζα προχωρά με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία επιλογής, με στόχο την κατάρτιση της short list με τους επικρατέστερους «μνηστήρες», ο αριθμός των οποίων θα είναι μονοψήφιος.

Το πακέτο του 1,5 δισ. ευρώ -το τελικό χρέος ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν οι τόκοι, προμήθειες κ.ά.- περιλαμβάνει μικρά κατ’ ανώτερο έως 10.000 ευρώ καταναλωτικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες και οφειλές από υπεραναλήψεις, τα οποία δεν έχουν καμία εξασφάλιση και βρίσκονται σε καθυστέρηση αρκετά χρόνια.

«Πρόκειται για το πλέον “σκοτεινό” κομμάτι της καταναλωτικής πίστης, χωρίς καμία ελπίδα εξυπηρέτησης από τους δανειολήπτες, εξού και το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Έκλειψη», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Στόχος της Eurobank είναι η ολοκλήρωση της πώλησης να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2017, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου. Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η διαδικασία θα τρέξει πιο γρήγορα και εκτιμούν ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο εύρος της τιμής που δίνουν τα ξένα funds και οι ξένες εταιρείες για την απόκτηση των «βαθιά» κόκκινων καταναλωτικών δανείων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυμαίνονται από πολύ χαμηλά επίπεδα (0,07 ευρώ) έως και 0,15 ευρώ για κάθε 1 ευρώ δανείου.

«Φτιάχνει» αγορά
Κι ενώ η Eurobank βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των υποψήφιων αγοραστών, για ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται και οι υπόλοιπες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%) τράπεζες, αναμένοντας όμως την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank, το οποίο ως πρώτο θα διαμορφώσει την αγορά τόσο ως προς το προφίλ των ξένων επενδυτών όσο και ως προς τις τιμές πώλησης.

«Όλοι αναμένουμε να ολοκληρωθεί η πώληση των δανείων από τη Eurobank. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ελληνική αγορά και ο πρώτος θα τεστάρει τα νερά αλλά θα διαμορφώσει και το πλαίσιο», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζικό στέλεχος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες στους στόχους μείωσης των NPLs και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα γίνονταν το 2018, κυρίως το 2019.

Η αβεβαιότητα όμως εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης και το αρνητικό πρώτο 5μηνο για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων αναδιαμορφώνει τα πλάνα των τραπεζών και φέρνει πιο μπροστά τις πωλήσεις κόκκινων δανείων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr  /Αναστασία Παπαϊωάννου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ