Συμφωνία «Αλληλεγγύης» ή ντρίμπλα γερμανική;

0
12
AP Photo/Michael Sohn, pool
Η χρηματοδότηση του κοινού ταμείου μέσω δανεισμού της Ε.Ε. από τις αγορές αποτελεί μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους

Ιστορική απόφαση αλληλεγγύης, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συνοχής της Ε.Ε., ή ακόμα μία γερμανική ντρίμπλα;

Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί με έκδοση χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διανεμηθεί υπό μορφήν επιδοτήσεων -και όχι δανείων- με κριτήριο το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία οι χώρες-μέλη, χαιρετίστηκε από αρκετούς ως σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ε.Ε.

«Είναι ένα πολύ καλό μήνυμα όχι μόνο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. «Είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Για αρκετούς το Βερολίνο με την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές από τις μέχρι τώρα θέσεις του και τη στάση του έναντι των εταίρων του Νότου καθώς, όπως υπογραμμίζουν, οι επιδοτήσεις του προτεινόμενου ταμείου αποτελούν επί της ουσίας μια μορφή δημοσιονομικής μεταβίβασης. Τα κράτη-μέλη θα χρηματοδοτήσουν, δηλαδή, το Ταμείο ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ θα εισπράξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι πιο αδύναμοι θα λάβουν πολύ περισσότερα από αυτά που θα συνεισφέρουν. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του ταμείου μέσω δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αγορές αποτελεί μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, κάτι που το Βερολίνο απέκλειε επί χρόνια διά ροπάλου απορρίπτοντας διαρκώς τις προτάσεις για ευρωομόλογο Η Μέρκελ ήταν σαφής μάλιστα προχθές υπογραμμίζοντας ότι τα ομόλογα που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποπληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτει η Γερμανία (27%).

Πρώτο βήμα

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραχωρήσεις του Βερολίνου αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «απόδειξη πνεύματος αλληλεγγύης και υπευθυνότητας». Για κάποιους μάλιστα σηματοδοτεί το άνοιγμα του τούνελ που οδηγεί στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της Ε.Ε. Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο προχθές, δηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν αλλάζουν, αλλά αυτό ίσως συμβεί στο μέλλον.

Η γαλλογερμανική πρόταση κατατέθηκε ενώ μαίνεται η συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη μορφή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τον πρώτο από τους 4 πυλώνες του μοντέλου ανασυγκρότησης που προτείνουν οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί. Οι άλλοι τρεις πυλώνες εστιάζουν σε:

α. Ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρηματικών της μοντέλων με έμφαση στους περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς στόχους.

β. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, με μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τον εξωτερικό κόσμο και καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών μέσω προσπαθειών διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και προώθησης «μιας φιλόδοξης και ισορροπημένης ατζέντας ελεύθερων συναλλαγών με επίκεντρο τον ΠΟΕ».

γ. Ενίσχυση του τομέα της Υγείας με ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη κοινού αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών και συντονισμού της προμήθειας εμβολίων και θεραπειών.

Στη γαλλογερμανική πρόταση υπήρξαν και οι ενστάσεις. Πέραν των διαφωνιών που εκφράζουν οι Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία στο κομμάτι των επιχορηγήσεων αντί δανείων, ενστάσεις υπάρχουν και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν χτυπηθεί τόσο άγρια από την πανδημία και δεν καίγονται να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ταμείο, τα κεφάλαια του οποίου θα καρπωθούν κυρίως τα κράτη που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Προϋποθέσεις

Σκεπτικισμός όμως υπάρχει και για πιθανές σκοπιμότητες του Βερολίνου που υποκρύπτονται ενδεχομένως πίσω από την πρόταση.

Η χορήγηση των επιδοτήσεων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης συνοδεύεται από «προϋποθέσεις» και δεσμεύσεις για τα κράτη που τις λαμβάνουν σε «ορθές οικονομικές πολιτικές» και «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις». Η ελληνική εμπειρία πίσω από τέτοιου είδους φράσεις παραπέμπει σε μνημόνια.

Επίσης, η γαλλογερμανική πρόταση έρχεται ενώ εντείνονται οι φωνές από αρκετούς εταίρους για παντελή στρέβλωση του ανταγωνισμού από το Βερολίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις κρατικές ενισχύσεις ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ που δόθηκαν για τη διάσωση επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας σε όλη την Ε.Ε., το 1 τρισ. ευρώ χορηγήθηκε από το Βερολίνο.

Οι ενισχύσεις αυτές δημιουργούν ισχυρό πλεονέκτημα για τις γερμανικές επιχειρήσεις έναντι των ανταγωνιστριών τους από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Επί της ουσίας μετασχηματίζουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε. στην μετά κορονοϊό εποχή σε φέουδο των Γερμανών και ενισχύουν τις αποσχιστικές διαθέσεις των ευρωσκεπτικιστών στις χώρες-μέλη.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 500 δισ. ευρώ από τα οποία η Γερμανία (που δανείζεται χρόνια τώρα χάρη στο αδύναμο ευρώ με αρνητικό επιτόκιο) θα είναι υπόλογη μόνο για λίγο πάνω από τα 100 δισ., μοιάζει για αρκετούς με ντρίμπλα. Και μάλιστα… Ρουμενίγκε, αφού η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για το μέγεθος του εν λόγω Ταμείου Ανάκαμψης είναι στα 2 τρισ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ