Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ στη Μόσχα: Η ατζέντα και οι προσδοκίες για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

0
5

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει σήμερα τον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. Επί τάπητος θα τεθούν θέματα συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Στη Ρωσία βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, το πρωί της Τετάρτης.

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών βρίσκονται θέματα για τις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις καθώς και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για μια θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.
  • Η κατάσταση στην Ουκρανία.
  • Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.
  • Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
  • Οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας.

Επί τάπητος θα τεθούν, τέλος, ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό.

Οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στις 11:20 (ώρα Ελλάδος).

Το πρόγραμμα που θα υπογράψουν Δένδιας-Λαβρόφ – Τι ανέφεραν διπλωματικές πηγές

Οι κ.κ. Λαβρόφ και Δένδιας αναμένεται να υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας για τα έτη 2020-2022, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το πρόγραμμα θα θεσμοθετεί σειρά από τακτικές επαφές σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές που επικαλέστηκε χτες το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα έρχεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία με σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, τη στιγμή, μάλιστα, που ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας.

Η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, επανατοποθετείται στις περιφερειακές εξελίξεις ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, με την επίσκεψη Δένδια, η Αθήνα φιλοδοξεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, στη βάση ειλικρινούς διαλόγου και τακτικής επικοινωνίας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει στον Σεργκέι Λαβρόφ «το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας, προσδοκία της επίσκεψης Δένδια στη Μόσχα είναι η ενίσχυση αυτών των σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

Στόχος της επίσκεψης είναι «να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.α.», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο κ. Δένδιας θα εκφράσει την άποψη της Ελλάδας που θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας καθώς και τη φιλοδοξία της Αθήνας να συμβάλει θετικά στον διάλογο ΕΕ – Ρωσίας.

Δένδιας: Μεγάλη δύναμη η Ρωσία με σημαντικό ρόλο σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Ria Novosti αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας.

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας», είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι σταθερά η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η ανάρτηση Δένδια στο Instagram με νόημα και μηνύματα

Ο κ. Δένδιας προχώρησε σε μια ανάρτηση με ξεκάθαρο νόημα στο Instagram και λίγο πριν τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανήρτησε μία φωτογραφία με τις σημαίες της Ελλάδας και της Ρωσίας…

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ