Συνεχίζει η Τουρκία το blame game για το Κυπριακό

0
1

Εντελώς απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με το ναυάγιο στη διάσκεψη της Ελβετίας για το Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται που ο κ. Κοτζιάς «προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, όπως έκανε στη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς».
«Εκείνοι που ξέρουν ότι η προσέγγισή τους είναι αντιπαραγωγική και εντελώς μακριά από το πνεύμα συμβιβασμού είναι επιρρεπείς στην έκφραση αβάσιμων και ψευδών ισχυρισμών, ώστε να μπορούν να κατηγορούν εκείνους που δείχνουν καλή πίστη και εποικοδομητικότητα», τόνισε ο Μουφτούογλου.
Ακόμη, έκανε λόγο για μάταιες προσπάθειες του κ. Κοτζιά να καταλογίσει την ευθύνη για το ναυάγιο στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απόπειρα «να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής θέλησης» από την Αθήνα και την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι ο μόνος υπεύθυνος για την ανυπαρξία αποτελεσμάτων τόσο στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά όσο και στη διάσκεψη της Γενεύης.
Σκληρή απάντηση από την Αθήνα
Οι παραπάνω κατηγορίες δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου σημείωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο». «Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Ευθυμίου, η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών είναι «η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο χθεσινών δηλώσεων του από την Ακτή Ελεφαντοστού ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη διάσκεψη της Γενεύης, μια “ανόητη πρόταση” που προέβλεπε κατάργηση του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ