«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με ολίγη από… ανεργία

0
11
Τους τρεις βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της εργασίας και του τουριστικού κλάδου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό EUROKINISSI / ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κεντρικό στοιχείο των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. «Εκτακτο και προσωρινό» το μέτρο. Με μόλις 1 δισ. σε πρώτη φάση η χρηματοδότησή του. Στα 24 δισ. το σύνολο των παρεμβάσεων κατά τα κυβερνητικά μαθηματικά.

Τον φόβο της κυβέρνησης για ενδεχόμενη έκρηξη της ανεργίας αποτυπώνει το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού με το κυβερνητικό σχέδιο των επόμενων μηνών για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Εξ ου και ως «κλειδί» του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις μισθών και της μερικής απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Ωστόσο παρουσιάζοντάς το, από τη μία αναγνώρισε τη σημασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας ως βασικό βήμα για την ανάκαμψη, αλλά από την άλλη η περιορισμένη και ανεπαρκής χρηματοδότηση μειώνει τα εισοδήματα όσων εργαζομένων θα έχουν την τύχη να εργαστούν σε επίπεδα φτωχοποίησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα είναι «έκτακτο και προσωρινό» και θα αποτελεί «σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Και αν και είπε ότι «ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ότι «σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ». Ποσό που είναι λιγότερο από τα 1,5 με 2 δισ. που αναμενόταν από το πρόγραμμα SURE και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές σε σύγκριση με τα πακέτα που πέφτουν στις αγορές εργασίας άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν θα καλύπτει το σύνολο των μισθών των εργαζομένων που θα αφορά. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους», προσθέτοντας ότι «οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές». Ως «όριο ασφαλείας» στις μειώσεις ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον βασικό μισθό, ενώ δήλωσε ότι παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας (τα οποία βέβαια δεν αυξάνονται).

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στο δίλημμα “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας», ενώ υποστήριξε ότι «αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο».

Το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, μαζί με τη μείωση φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, κατά τον πρωθυπουργό «θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ.». Ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα καφέ, ποτά και εισιτήρια θερινών σινεμά, εξήγγειλε προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού και άλλα μέτρα που εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους 4 συναρμόδιους υπουργούς (βλέπε παρακάτω κείμενα).

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τη νέα φάση μέτρων ως πέρασμα «από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία». Επισήμανε δε ότι «η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μια εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης» υποστηρίζοντας ότι «ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία», την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη τα σχετικά στοιχεία, αμφισβητεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ανάπτυξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ