ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

0
3

Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης, καθώς και άλλες χώρες.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη στο Βερολίνο για την Λιβύη, καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχόλιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «η ανακοίνωση από τη γερμανική καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες – την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

Όπως πρόσθεσε η Κουμουνδούρου, η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018. Στη διάσκεψη συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Διπλωματικός πυρετός

Στο μεταξύ, διπλωματικός πυρετός επικρατεί ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μόσχα και Βερολίνο συζήτησαν την Τρίτη για την προετοιμασία της διάσκεψης στις 19 Ιανουαρίου.

Η Αίγυπτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το επίπεδο της εκπροσώπησης στη διάσκεψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα υποβάλει σχετικό αίτημα συμμετοχής.

Ποιες χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί να μετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης, προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
sputniknews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ