Σφοδρή επίθεση της «Καθημερινής» στον Μητσοτάκη: «Το βασιλόπουλο που χαχανίζει…»

0
25

Διαβάστε ένα απόσπασμα από όσα έγραψε ο Άρης Αλεξανδρής στην εφημερίδα “Καθημερινή” του Σαββάτου.

Η εφημερίδα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρομοιάζει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ένα βασιλόπουλο που χαχανίζει, χωρίς να έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα του ελληνικού λαού.

Του βασιλιά γενιά

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους δεν προέκυψε εκ παραδρομής. Δεν ήταν απλώς κακή διατύπωση μιας άποψης που έχει διαφορετικό νόημα από αυτό που ακούστηκε. Ηταν αυτό ακριβώς που καταλάβαμε. Χωρίς κακή πρόθεση, αλλά και χωρίς κανένα τακτ, ο πρωθυπουργός ξέχασε ότι είναι πρωθυπουργός και μίλησε σαν τον άνθρωπο πίσω από τον τίτλο. Δηλαδή, ως ένας εύπορος και προνομιούχος πολίτης που αντιμετωπίζει με έκπληξη το γεγονός ότι οι υπόλοιποι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν για να ζήσουν. Για έναν άνθρωπο με το στάτους και τον κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το να είναι ο μισθός σου το μοναδικό σου έσοδο είναι πράγματι μια αξιοπερίεργη, λυπηρή κατάσταση. Ενα φαινόμενο πέραν της δικής του κανονικότητας. Ομως, αυτός που αντιλαμβάνεται ως εξάρτηση μια δεδομένη κι αυτονόητη πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα, έχει προφανώς πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα αυτή. Κι αν αυτό το είδος ασχετοσύνης συγχωρείται σε όσους έχουν την πολυτέλεια να τη φέρουν (ο πλούτος και η αλαζονεία ευτυχώς δεν ποινικοποιούνται), σίγουρα δεν συγχωρείται στον πρωθυπουργό, του οποίου η δουλειά είναι να εκπροσωπεί –και άρα να κατανοεί και σε υπαρξιακό επίπεδο– τους πάντες.

Προβλήματα συνδεσιμότητας

Με την ίδια ελαφρότητα και με ένα ελαφρύ χάχανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά». Κι εδώ, όπως και προηγουμένως, το ταξικό χάσμα που τον χωρίζει από τα πολύ απτά προβλήματα των πολιτών εκτός του πεδίου της κοινωνικής του εμπειρίας τον οδηγεί σε μια αντιπαραγωγική μορφή κυνισμού, επιζήμια για όλους: για την υγεία των ανθρώπων που δυστυχώς είναι εξαρτημένοι από τις συγκοινωνίες, αλλά και για τη σχέση του ίδιου του πρωθυπουργού με τους πολίτες. Μερικές φορές, τα πολιτικά προβλήματα είναι προβλήματα επαφής. Ο Πολάκης δεν θα είναι πάντα το μέτρο σύγκρισης χάρη στο οποίο θα δικαιώνονται όλοι οι υπόλοιποι. Δεν αρκεί να είσαι απλώς καλύτερος από τον κακό.

 

lapolitica.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ