Σύψας: Αναμένουμε να ζοριστούμε τον Ιανουάριο – Πολύ κατώτερη των περιστάσεων η Εκκλησία στο δεύτερο κύμα

0
3

Για πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία αποτυπώνεται και στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων η οποία οφείλεται στην απόδοση του lockdown, έκανε λόγο το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας.

Όπως σημείωσε ο Ν. Σύψας τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους αθανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

«Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας.

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown», διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο Ν. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away».

Σε ότι αφορά τις μέρες των εορτών ο Ν. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά.

«Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα.

«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

Τέλος, σχετικά με την λειτουργία των εκκλησίων ο Ν. Σύψας σημείωσε ότι «η Εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της».

«Τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την Εκκλησία. Πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η Εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο», κατέληξε.

 

topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ