Τί θέλει η ρωσική νεολαία;

0
3

Κοινωνικά δίκτυα αντί εφημερίδων, συντηρητισμός αντί προοδευτικότητας. Μια έκθεση του ινστιτούτου ZOiS ρίχνει φως σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους Ρώσους νέους και τις πολιτικές αντιλήψεις τους.

Οι νεαροί Ρώσοι παίρνουν σπάνια μέρος σε διαδηλώσεις, ενδιαφέρονται ωστόσο για την πολιτική και είναι καλά πληροφορημένοι όσον αφορά τους στόχους των διαδηλώσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών ZOiS για τους νέους στη Ρωσία και την πολιτική τους στάση.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018 μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Γύρω στους 2.000 νέους από 15 ρωσικές πόλεις ηλικίας μεταξύ 16 και 34 χρόνων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση.

Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πως ενδιαφέρονται τόσο για την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο πραγματικά ενημερωμένοι πολιτικά είναι πολύ λίγοι. Μόνο το 2% είναι σε θέση να αναγνωρίσει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της ρωσικής πολιτικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι περισσότεροι επίσης δεν γνώριζαν πόσους κατοίκους έχει η Ρωσία ή πόσες χώρες ανήκουν στην ΕΕ.

Το 61% των Ρώσων νέων δήλωσε πως πήρε μέρος στις προεδρικές εκλογές και το 67% ψήφισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο θεσμός του Προέδρου αλλά και ο στρατός χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως ανάμεσα στους νέους Ρώσους.

Η σημαντικότερη προσδοκία είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής

Νεαροί Ρώσοι διασκεδάζουν σε κατασκήνωση Νεαροί Ρώσοι διασκεδάζουν σε κατασκήνωση

Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως γνώριζε για το κύμα των διαδηλώσεων και για τον στόχο τους που ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι εν μέρει στρέφονταν και εναντίον του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο μόνο το 5% θα έπαιρνε προσωπικά μέρος και αυτό διότι σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Φέλιξ Κράβατσεκ «το κόστος της συμμετοχής σε μια διαδήλωση είναι πολύ υψηλό σε ένα αυταρχικό καθεστώς. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορεί να συλληφθούν, να κρατηθούν για ένα χρονικό διάστημα και ότι οι αρχές ασφαλείας είναι πολύ σκληρές. Αυτό φυσικά φοβίζει».

Η έρευνα πάντως αναδεικνύει και ορισμένες αντιφάσεις. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις ενώ το 17% τόνισε ότι γνωρίζει ανθρώπους που πήραν μέρος σε διαδηλώσεις.

Για τους νεαρούς Ρώσους οι προτεραιότητες είναι όμως άλλες και όχι η πολιτική. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Φέλιξ Κράβατσεκ «η σημαντικότερη προσδοκία από την κυβέρνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής». Τονίζει ακόμη πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους νέους της Ρωσίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Επίσης δεν ξαφνιάζει το γεγονός πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια σημαντική πηγή ενημέρωσης ωστόσο την πρωτοκαθεδρία δεν έχει το facebook αλλά η ρωσική πλατφόρμα Vlontakte (19%).

Τι διαφοροποιεί όμως τους νεαρούς Ρώσους από τους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη; Ίσως μια πιο συντηρητική στάση, μεγαλύτερη πίστη στην κυβέρνηση και στις εθνικές αξίες. Ωστόσο σύμφωνα με τον  Φέλιξ Κράβατσεκ, όταν οι ερωτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες, όπως για παράδειγμα θέματα προσωπικής αυτοδιάθεσης,  οι ομοιότητες με τους νέους στη Δύση είναι πολλές.

DW / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ