Τείχος προστασίας στον Στουρνάρα

0
21

Προσπάθεια φίμωσης», «μέχρι παρεξηγήσεως στοχοποίηση», «βρήκαν τον επόμενο στόχο και επιτίθενται». Με αυτές τις φράσεις, όχι μία αλλά τρεις (!) εφημερίδες, η «Καθημερινή», τα «Νέα» και ο «Ελεύθερος Τύπος», αντίστοιχα, ύψωσαν το γνωστό τείχος προστασίας στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μία ημέρα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις βολές που εξαπέλυσαν μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ εναντίον του.

Την προηγούμενη Πέμπτη η «Εφ.Συν.» έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι αρκετά μέλη της διοίκησης της ΤτΕ είχαν αντιδράσει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, «αμφισβητώντας τον Γιάννη Στουρνάρα για πρώτη φορά έντονα».

Είχαν μάλιστα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του διοικητή αναφορικά με το πότε θα πρέπει να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές, αλλά και για τον τρόπο που έχει προσλάβει 20 καλοπληρωμένους συμβούλους του και για το πώς συνεδριάζουν τα όργανα της Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργώντας αρνητική εικόνα στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Οι «κακοτοπιές»

Η «Εφ.Συν.» είχε αναφέρει παράλληλα: «Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι το περιβάλλον του Γιάννη Στουρνάρα έχει φτιάξει ένα επικοινωνιακό “τείχος ασφαλείας”, με αποτέλεσμα ο κεντρικός τραπεζίτης να προστατεύεται από “κακοτοπιές”, αλλά και να εξυμνείται σχεδόν αυτόματα από μερίδα μέσων ενημέρωσης και αρθρογράφων». Η αναφορά μας αυτή δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί πιο γρήγορα και απόλυτα!

Οι τρεις εφημερίδες, που έχουν υποστηρίξει αναφανδόν την ακραία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, που είχε ως «τσάρο της οικονομίας» τον Γιάννη Στουρνάρα, έσπευσαν να αντεπιτεθούν για λογαριασμό του σημερινού κεντρικού τραπεζίτη.

Η «Καθημερινή», συμπίπτοντας με το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε, συμπέρανε χθες πως «άοκνη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις δηλώσεις του “ενοχλητικού” κ. Στουρνάρα, στήνοντας σκηνικό αμφισβήτησής του εκ των έσω».

Προκειμένου να συμπληρώσει την εικόνα, χρησιμοποίησε μάλιστα μια αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε σύσκεψη με στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ πως αν χρειαστεί θα σύρει τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ εκτός της Κεντρικής Τράπεζας.

Ιδιο συμπέρασμα

Το ίδιο ακριβώς απόσπασμα του βιβλίου Βαρουφάκη χρησιμοποίησε όμως και η εφημερίδα «Τα Νέα», για να εξαγάγει το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα! Χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ο έξαλλος ΣΥΡΙΖΑ και οι ψεκασμένοι σύμμαχοί του», η εφημερίδα μοιάζει να έχει αντιγράψει περιέργως το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που κυκλοφόρησε επίσης χθες.

Τα «Νέα» στο κύριο άρθρο τους δεν περιορίστηκαν στα περί «στοχοποίησης» του διοικητή της ΤτΕ, αλλά φρόντισαν να «υπενθυμίσουν» όλο νόημα πως «η αναίτια σύγκρουση δεν είναι ασφαλώς πρόβλημα για τον Γιάννη Στουρνάρα, που είναι πανίσχυρος εκ του νόμου και των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Ο δε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου», Πάνος Αμυράς, αρκέστηκε όλως τυχαίως την ίδια ημέρα να αναφέρει στο άρθρο του πως οι κυβερνώντες «τώρα βρήκαν τον επόμενο στόχο τους και επιτίθενται στον Γιάννη Στουρνάρα, γιατί εξακολουθεί να εκφράζει την άποψή του».

Η ταραχή στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα είναι προφανής και αυτή τη φορά, όπως συμβαίνει όποτε έρχεται στη δημοσιότητα ένα διασταυρωμένο ρεπορτάζ, που δεν διαψεύστηκε.

Οι δε συνεργάτες του διοικητή της ΤτΕ επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια λάθη τακτικής, νομίζοντας πως η συντονισμένη αντεπίθεση από τρεις φιλικές εφημερίδες θα «θολώσει» τις σκοπιμότητες και τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα ή θα τον «θυματοποιήσει» ενόσω συνεχίζεται δίκη που αφορά τη σύζυγό του και τις σχέσεις της με το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Είναι δυνατόν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να αξιοποιεί τον ευαίσθητο θεσμικό του ρόλο, να πολιτικολογεί ανερυθρίαστα και να φθείρει την προσπάθεια για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, σχετίζοντάς την με ιδιωτικοποιήσεις;

ΠΗΓΗ: efsyn.gr /Νίκος Σβέρκος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ