Τζέφρι Πάιατ: Ο προστάτης….

0
8

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που, διαθέτει, ενδεχομένως κατασκευάζει και σίγουρα διασπείρει, η Ρωσία σχεδιάζει να παρέμβει στις εκλογές στην Ελλάδα.

Η ανησυχία, προφανώς, του τοποτηρητή και καθοδηγητή (όπως φαίνεται ακόμη και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του) της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει με θέματα… αρχών, αφού είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν σε εκλογικές αναμετρήσεις υπέρ τοπικών υπαλλήλων τους.

Προτιμούν πιο ξεκάθαρες και χειροπιαστές λύσεις όπως συνέβη στην Ουκρανία όπου κατά σύμπτωση ήταν το προηγούμενο πόστο του κύριου Πάιατ ή όπως συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα όπου οι ΗΠΑ χωρίς εκλογές ανέδειξαν τον δικό τους πρόεδρο στη χώρα.

Να μη μιλήσουμε δε για το γνήσιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις δημοκρατικές διαδικασίες το οποίο σφυρηλατείτε από τις συχνές εμφανίσεις του αμερικανικού στρατού σε κάθε γωνιά της γης που κινδυνεύει η… δημοκρατία.

Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον του Αμερικανού πρεσβευτή για το ελληνικό μαγαζί που διαχειρίζεται είναι και προσωπικό και εύλογο: έχει κοπιάσει για να περάσει μια ολόκληρη κυβέρνηση και μάλιστα της «αριστεράς» χάντρες στο κομπολόι του και λογικά δεν του αρέσει η ιδέα να ξαναρχίσει από την αρχή με μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις ελληνικές εκλογές.

Όχι ότι δεν θα καταφέρει να βρει πρόθυμους αντικαταστάτες των σημερινών, ωστόσο, ο Αμερικανός πρεσβευτής γνωρίζει ότι η « αριστερή» ταμπέλα και η ρητορική που συνοδεύει την σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματική -για τις αμερικανικές δουλειές στην Ελλάδα- απ ότι οι παραδοσιακοί και δεδομένοι δεξιοί Ελληνες φίλοι των ΗΠΑ.

Εξ άλλου, ποια άλλη δεξιά ή ακόμη και σοσιαλδημοκρατική ελληνική κυβέρνηση θα κατάφερνε να δώσει θετικό προοδευτικό πρόσημο στην μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανική στρατιωτική βάση ή να διαλύσει τις ελληνορωσικές σχέσεις στο βαθμό που το κατάφεραν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΓ. Καθώς λοιπόν όπως μαθαίνουμε η δημοκρατία μας απειλείται από τη Ρωσία, ευτυχώς που έχουμε κάποιον μεγάλο να μας προστατεύει.

Και αφού η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την ανάγκη προστασίας ας θυμηθούμε ότι στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες «προστατεύουσες» [προστάτιδες] (protecting) Δυνάμεις. Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως την προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ 

topontiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ