Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: «Μη γενόμενη» η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας του Νοεμβρίου

0
10

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για σειρά ζητημάτων, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου. Ως «μη γενόμενη» θεωρείται η συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του Νοεμβρίου.

Συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τρίτης.

Περίπου στις 11:00 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πριν τη συνάντηση, οι δύο είχαν μια συνομιλία μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «ουσιαστική συνεργασία» με τον Αρχιεπίσκοπο και πρόσθεσε ότι τα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος για την ουδετερότητα του κράτους δεν πρόκειται να αλλάξουν κατά τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε και κουράγιο στον νέο πρωθυπουργό για το έργο που αναλαμβάνει, τονίζοντας ότι προβλέπει σε μια στενή συνεργασία κράτους και Εκκλησίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συμφώνησαν ότι απαιτείται μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας που δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και θα διέπεται από σεβασμό στους διακριτούς ρόλους των δύο.

Συμφωνήθηκε η άμεσης επαναλειτουργίας της επιτροπής διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας με στόχο τη διευθέτηση ζητημάτων όπως η διδασκαλία των θρησκευτικώνκαι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου συζητήθηκε, τέλος, η έγκριση πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας για το έτος 2019.

  • Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 16 Ιουλίου 2019
  • Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 16 Ιουλίου 2019
  • Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 16 Ιουλίου 2019
  • Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 16 Ιουλίου 2019
1 / 4
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : NIKOS LIBERTAS / SOOC
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν μπροστά στις κάμερες Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Ιερώνυμο δήλωσε:

«Πολύ χαίρομαι που σας καλωσορίζω και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου Μακαριώτατε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος -στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη».

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ