Τι τρέχει στη Θράκη…

0
15

«Κάθε ψήφος αποτελεί απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu η επικεφαλής του μειονοτικoύ Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ – DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου. Ας δούμε λοιπόν πόσες τουρκικές ταυτότητες επιδείχθηκαν κατά την ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές:

● Στην Εκλογική Περιφέρεια Ροδόπης το ΚΙΕΦ έλαβε 38,01% ή 23.869 ψήφους.

● Στην Εκλογική Περιφέρεια Ξάνθης 25,05% ή 14.890 ψήφους.

Οι αριθμοί δεν είναι «τρομακτικοί» και σίγουρα δεν περιγράφουν κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο, έστω κι αν το «τουρκικό» – όπως αυτοπροσδιορίζεται – κόμμα κατάφερε να βγει πρώτο στις εν λόγω περιφέρειες.

Για να δει κάποιος το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή θα πρέπει να κοιτάξει πίσω από τους αριθμούς και κυρίως να θυμηθεί την Ιστορία. Εκεί, στην πρόσφατη Ιστορία, θα διαπιστώσει τα λάθη δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων, που απομόνωσαν και περιθωριοποίησαν το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής και τον παρέδωσαν στις αγκάλες του τουρκικού προξενείου. Αν και έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια, το τουρκικό προξενείο αποτελεί κέντρο καθοδήγησης και η Άγκυρα πηγή έμπνευσης για μεγάλο κομμάτι των μουσουλμάνων της περιοχής.

Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο καθαρά από αυτήν καθ’ εαυτήν την ξεκάθαρη επίδειξη της τουρκικής ταυτότητας που σημαίνει η απόφαση για μη διάχυση των μουσουλμανικών ψήφων στους υπάρχοντες ελληνικούς κομματικούς / ιδεολογικούς μηχανισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν το τουρκικό προξενείο, που καθοδηγεί αυτού του είδους τις κινήσεις, «μετράει» τα κουκιά που διαθέτει, «προγράφει» ή σταμπάρει όσους από τους μουσουλμάνους διαφωνούν με αυτές τις τακτικές και – το κυριότερο – φωνάζει προς πάσα κατεύθυνση ότι εκεί υπάρχει τουρκική μειονότητα, έστω κι αν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες η μειονότητα δεν είναι εθνική, αλλά θρησκευτική και εκτός από όσους μουσουλμάνους δηλώνουν Τούρκοι υπάρχουν κι άλλοι που δηλώνουν Πομάκοι ή Ρομά.

Η διάσταση του προβλήματος, σε κάθε περίπτωση, έχει να κάνει με το επίπεδο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτήν την περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη αυτή η διάθεση επίδειξης της τουρκικής τους ταυτότητας, ούτε η δήλωση ενός γνωστού μειονοτικού δημοσιογράφου, ο οποίος, ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε μάλλον απειλητικά: «Η μειονότητά μας με ισχυρό τρόπο λέει προς την ελληνική κυβέρνηση: Άκου τη φωνή μας. Με το καλό»..

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

topontiki.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ