Τουσκ: Η Ευρώπη επιστρέφει ως λύση

0
4

Brexit, μεταναστευτικό, ευρωπαϊκή ασφάλεια, ισλαμιστική τρομοκρατία είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν σε λίγες ώρες τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Τα βλέμματα στραμμένα στον Μακρόν.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση, αλλά και το brexit, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκινάει τις εργασίες της σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η παρούσα σύνοδος είναι και η πρώτη για το νέο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει ως βασικό στόχο της πολιτικής του μεγάλες αλλαγές στη χώρα του, αλλά και στην ΕΕ και κυρίως την Ευρωζώνη. Σήμερα και αύριο αναμένεται να δώσει και τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με τη δρομολόγηση των αλλαγών και στους τομείς. Αναφορικά με την τρομοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση της προπαγάνδας των τζιχαντιστών μέσω διαδικτύου.

Θετικό το κλίμα μετά από καιρό

Σχετικά με brexit ηΤερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ομολόγους της για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια οι «27» θα συναντηθούν μόνοι τους, χωρίς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να ενημερωθούν από το διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ αλλά και να συζητήσουν τη διαδικασία για τη μεταφορά σε άλλα κράτη μέλη δύο κοινοτικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το κλίμα είναι πάντως θετικό σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους γιατί το τελευταίο τρίμηνο τα ακραία κόμματα στην Ολλανδία και τη Γαλλία, που πολεμούν την ΕΕ, υπέστησαν βαριές ήττες. Από την άλλη πλευρά αυτό διευκολύνεται και από το γεγονός ότι  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποφεύγει να βάλει προς συζήτηση θέματα που διχάζουν, όπως η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ή ακόμη οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει ο κ. Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν την Ευρώπη έχασαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί οι πολίτες αρχίζουν πάλι να βλέπουν την ΕΕ ως λύση και όχι ως πρόβλημα, ωστόσο προειδοποιεί ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι είμαστε εδώ για αυτούς.

 ΠΗΓΗ:Deutsche Welle /Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ