Το Βερολίνο κέρδισε μια μάχη στην Ιταλία, αλλά θα χάσει τον πόλεμο

0
5

Το Βερολίνο κέρδισε μια μάχη στην Ιταλία, αλλά όλα δείχνουν ότι θα χάσει τον πόλεμο. Κατάφερε να πάρει μια προσωρινή ανάσα στην τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ., αφού κατόρθωσε να συράψει το δήθεν αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπό την ηγεσία του “κυρίου τίποτα” Λουίτζι Ντι Μάϊο με το επιλεγόμενο Δημοκρατικό κόμμα της δήθεν Ιταλικής κεντροαριστεράς. Πρόκειται για μια “Πύρρειο νίκη”, αφού, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, αποκαλούμενος και ακροδεξιός από τα ΜΜΕ της Νέας Τάξης, είναι προφανές ότι θα βγει κερδισμένος από την εξέλιξη αυτή.

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι θα αποκτήσει αυξανόμενη πολιτική δύναμη, έτσι ώστε στις επερχόμενες εκλογές να καταστεί παντοδύναμος και να επιβάλλει την πολιτική της προστασίας της χώρας του από την εισβολή παράνομων μεταναστών και την Γερμανική κυριαρχία, μέχρι και του βαθμού να οδηγήσει την Ιταλία σε έξοδο από την επιλεγόμενη “Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο νέος “παρά φύση” ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός, αναμένεται να υιοθετήσει μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή και φιλομεταναστευτική στάση, με συνέπεια να απολέσει σταδιακά μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος  από το σημερινό πολιτικό του εκτόπισμα. Και τα δύο κόμματα υποστήριξαν την σκληρή Γερμανίδα Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν και αυτό από μόνο του, δείχνει πως και από ποιους κινούνται.

Η δοτή νέα κυβέρνηση  αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική οικονομική πολιτική από αυτή του συνασπισμού των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, ή από αυτή μιας κυβέρνησης της Λέγκας. Είναι φυσικά πολύ λιγότερο πρόθυμη να έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες όπως φαίνεται και από την επιλογή του υπέρμαχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Roberto Guatieri ως υπουργού Οικονομικών.

Στην εξωτερική πολιτική, κανένα από τα δύο κόμματα του νέου συνασπισμού δεν είναι τόσο κοντά με τη Ρωσία όσο η Λέγκα, απομακρύνοντας τον “κίνδυνο” μιας κυβέρνησης φιλικής προς το Κρεμλίνο σε ένα από τα μεγαλύτερη κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση με τα πήλινα όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια με το να επιτίθενται το ένα το άλλο και αναμένεται να υπάρξει ένταση μεταξύ τους, τόσο σε προσωπικό  όσο και πολιτικό  επίπεδο. Η ευρωπαϊκή και η ιταλική οικονομία ειδικότερα, βρίσκονται σε κατιούσα πορεία. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας στις οποίες επιμένει το Βερολίνο, θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα δυσκολεύοντας  ακόμα ποιο πολύ την κυβερνητική υπόσταση. Η αρνητική πορεία της οικονομίας και το μεταναστευτικό, θα δώσουν πόντους στον Ματέο Σαλβίνι, έτσι ώστε όχι πολύ αργά από σήμερα, να επανέλθει δριμύτερος στο τιμόνι της Ιταλίας. Και τότε, η Γερμανία θα χάσει τη μεγάλη μάχη της Ιταλίας και πιθανώς και τον μεγάλο πόλεμο σε όλη την Ευρώπη.

Νίκος Χριστοδούλου

odosdrachmis.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ