Το δράμα του Brexit συνεχίζεται στη Βουλή

0
2

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ανέλαβε σήμερα την πρωτοβουλία των κινἠσεων στο θέμα Brexit. Με μια πρωτοφανή διαδικασία στην ιστορία το ανώτατο νομοθετικό όργανο επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

    

Με βάση την εντολή που έχει από την πλειοψηφία των βουλευτών ο Πρόεδρος της Βρετανικής Βουλής, Τζον Μπέρκοου, καλείται να επιλέξει έξι από το σύνολο των δεκαέξι προτάσεων για το Brexit, οι οποίες θα κατατεθούν στη σημερινή συνεδρίαση. Μετά από ψηφοφορία θα αποφανθεί ποιες συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους. Η τελική ψηφοφορία με την επιλογή της δημοφιλέστερης πρότασης θα πραγματοποποιηθεί τη Δευτέρα. Στην συνἐχεια, αυτή θα υποβληθεί στην Πρωθυπουργό, η οποία θα πρέπει να να την διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Αν αρνηθεί να το πράξει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Belgien Brüssel Theresa May

Στο μεταξύ η Τερέζα Μέι επιχειρεί να διασπάσει το αντιευρωπαϊκό μέτωπο των βουλευτών της, χρησιμοποιώντας ως φόβητρο τη ματαίωση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την ΕΕ. Φαίνεται μάλιστα ήδη να το πετυχαίνει, αν κρίνουμε από δηλώσεις σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit. Η Μέι σχεδιάζει να επαναφέρει τη Συμφωνία της με την ΕΕ στη Βουλή για τρίτη φορά, αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για την υπερψήφισή της τα παίζει όλα για όλα, ακόμα και την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία. Το εμπόδιο για την πολυπόθητη υπερψήφιση της Συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το DUP, το Κόμμα των Ενωτικών Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας. Έως και αυτή τη στιγμή η ηγεσία του επιμένει πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, όσο το backstop, η εγγύηση των ανοιχτών συνόρων, εξακολουθεί να υπάρχει.

Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο εντυπωσιάζει η ομιλία του Ντόναλντ Τούσκ στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να δώσουν άπλετο χρόνο στη Βρετανία να επεξεργαστεί νέες προτάσεις που θα την κρατήσουν κοντά στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια των πολιτών που υπέγραψαν για τη ματαίωση του άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο αυτών που έλαβαν μέρος στην πορεία κατά του Brexit, τους ψηφοφόρους που έχουν αλλάξει τα δημοκοπικά δεδομένα σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος. Όλοι αυτοί είναι δικοί μας πολίτες, είναι Ευρωπαίοι και προσβλέπουν σε εμάς», τόνισε στην ομιλία του ο Τουσκ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο/Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ