Το ημερολόγιο μιας επιζήσασας από το Άουσβιτς

0
10

Εκτοπισμός στο Άουσβιτς Μπιρκενάου

Μετά την κατάληψη της Ουγγαρίας τον Μάρτιο του 1944, οι Εβραίοι μεταφέρθηκαν στην επαρχία, εκδιώχθηκαν, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν. Η Σέιντι Έρενβαλντ ήταν δεκατεσσάρων χρονών όταν ξεκίνησε να γράφει το ημερολόγιό της. Ακόμα και στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς – Μπιρκενάου συνέχισε να γράφει με κίνδυνο τη ζωή της. Σχεδόν όλη της η οικογένεια εξοντώθηκε από τους Ναζί.

Φωτογραφίες από καλύτερες μέρες

Η οικογένεια Έρενβαλντ. Οι έμποροι ανήκαν στη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της μικρής ουγγρικής πόλης Γκαλάντα κοντά στα αυστριακά σύνορα. Στο μπροστινό μέρος της φωτογραφίας εικονίζεται ο πατέρας της Σέιντι, ο Λίποτ Έρενβαλντ. Μια φωτογραφία από τις παλιές ευτυχισμένες ημέρες του 1935. Ο πατέρας της εξοντώθηκε στο Άουσβιτς.

Καταναγκαστική εργασία

Κατά την άφιξή τους στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όλοι περνούσαν από έλεγχο, όπου τους ξεχώριζαν. Όσους δεν έστελναν κατευθείαν στο θάνατο τους έστελναν σε καταναγκαστικά έργα. Την 14χρονη Σέιντι την έστειλαν σε ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων στην Κάτω Σιλεσία.

 

Σημιεώσεις σε πεταμένα χαρτόνια

Η Σέιντι κρατούσε σημειώσεις ακόμη και στα πεταμένα χαρτόνια του εργοστασίου κατασκευής όπλων. Κατάφερε να τα διασώσει και να τα φυλάξει και μετά την απελευθερωσή της. 14 μήνες κράτησε το μαρτύριό της. Σήμερα το ημερολόγιό της αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία.

«Τιμωρία στο προσκλητήριο»

«Τιμωρία στο προσκλητήριο» ονομάζεται η ακουαρέλα της Σοφία Ροζενστράουχ (αργότερα: Ναόμι Γιουντκόβσκι), η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1945. Δείχνει τη βιαιότητα των Γερμανών δεσμοφυλάκων. Και αυτή η ακουαρέλα παρουσιάζεται στην έκθεση του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου με αφορμή τα 75 χρόνια της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

 

Deutsche Welle

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ