Το Ην. Βασίλειο απορρίπτει τη δημιουργία συνόρων στη θάλασσα της Ιρλανδίας

0
3
sputniknews.gr

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμφωνήσει με την πρόταση της ΕΕ για δημιουργία τελωνείων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη συνταγματική και οικονομική ακεραιότητα του Ην. Βασιλείου, ανέφερε ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ.

Ολοένα και δυσκολεύουν οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου για οριστικοποίηση του Brexit, καθώς παραμένει «αγκάθι», η τελωνειακή ένωση της Β. Ιρλανδίας με την ΕΕ.

«Οι προτάσεις της ΕΕ είναι απαράδεκτες επειδή απαιτούν τη δημιουργία τελωνείων στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση που προστατεύει τη Συμφωνία του Μπέλφαστ και αποφεύγει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Δεν θα επιτρέψουμε τελωνεία στη θάλασσα της Ιρλανδίας, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνταγματική και οικονομική συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο βρετανικό κοινοβούλιο για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας αποτέλεσε μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες τους για το Brexit, καθώς και τα δύο μέρη προσπαθούν να αποφύγουν τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα προτείνει να διατηρηθεί η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι σύνορα μεταξύ της περιοχής και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου κατά μήκος της θάλασσας της Ιρλανδίας.

Οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 και αναμένεται να φτάσουν σε τελική συμφωνία το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι τόσο της ΕΕ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκφράσει φόβους να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit, κάνοντας λόγο για έλλειψη προόδου στις συνομιλίες.

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ