Το Καστελλόριζο καλωσορίζει τον κόσμο Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, 11:40

0
8

Όταν η απλότητα των ανθρώπινων πράξεων μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη αρχοντιά.. Όταν η επιθυμία των ανθρώπων γίνεται πίστη πως ένας μικρός τόπος μπορεί και πάλι να ζήσει μια πολιτιστική αναγέννηση… Όταν οι αποστάσεις μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών σχεδόν εκμηδενίζονται.. Τότε η ταμπέλα που διαβάζει ο επισκέπτης καθώς κατεβαίνει από το πλοίο: “Καλώς ήρθατε στο τελευταίο νησί του Αιγαίου, το Καστελλόριζο”, αποκτάει μια άλλη διάσταση. Και μπορεί το Καστελλόριζο ακόμα και στους χάρτες να γράφεται από τους περισσότερους με ένα λάμδα, ωστόσο όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Καστελλοριζιός μαθηματικός και εφευρέτης γρίφων “πάντα γράφονταν με δυο λάμδα, όπως η Ελλάδα μας”.

Αυτό το μοναδικής φυσικής ομορφιάς νησί με την πλούσια ιστορία, τους πολυετείς αιματηρούς και επίπονους αγώνες των κατοίκων του για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, με τους λιγοστούς κατοίκους και τα ελάχιστα παιδιά, με παραδεισένια νερά ακόμα και μέσα στο φυσικό λιμάνι της χώρας, που χρειάζεται να διασχίσεις ολόκληρη την Ελλάδα για να το επισκεφθείς, με τα πολλά προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις, αυτό το μοναδικό νησί επέλεξε για δεύτερη χρονιά το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) να διοργανώσει το Β’ Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: “Πίσω από τα Σύνορα”.

Αυτό το φεστιβάλ δεν είναι σαν τα άλλα. Δεν έχει χλιδή, ούτε ηχηρά ονόματα από τον καλλιτεχνικό κόσμο, δε συγκεντρώνει πάνω του πολλά φώτα, ούτε οι άνθρωποί του φωτογραφίζονται για να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι πραγματικά έχει; Την αρχοντιά της απλότητας των ανθρώπων που το διοργανώνουν. Έχει πάθος, προσπάθεια, εθελοντική εργασία, φιλότιμο. Κυρίως έχει την πεποίθηση όλων των ανθρώπων του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ότι το Καστελλόριζο μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Εξάλλου, το όραμα των διοργανωτών συμπυκνώνεται στη φράση: “Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο, να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο”.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ ταξίδεψε σε αυτό το ακριτικό νησί και έγινε μάρτυρας της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλεται από τους ανθρώπους του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ “Πέρα από τα Σύνορα” που για δεύτερη χρονιά φέτος υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Βουλής των Ελλήνων που έχει θεσμοθετήσει τα τέσσερα βραβεία του φεστιβάλ με το ποσό των 3.000 ευρώ και του δήμου Μεγίστης.

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιώτης Πολιτικής Γιάννης Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης, έκανε την έναρξη του φετινού φεστιβάλ στέλνοντας από αυτή την εσχατιά του ελληνισμού το μήνυμα της διαρκούς στήριξης των κατοίκων του Καστελλόριζου. Ο κ. Γιαννέλης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει για την κατασκευή στο νησί μιας ολοκληρωμένης μονάδας αφαλάτωσης, αφού το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Καστελόριζο είναι το νερό, που το προμηθεύεται δυο φορές την εβδομάδα από τη Ρόδο. Στο φεστιβάλ παρουσιάστηκε και το βιβλίο που έγραψε ο κ. Γιαννέλης, με τίτλο: “Η Ρόζα της Σμύρνης”, ενώ προβλήθηκε η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία.

Συνολικά, δεκατέσσερις ταινίες από την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες (Τουρκία, Ολλανδία, Ισπανία, Μαρόκο, Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία και Γερμανία) προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, ενώ περισσότερες από ογδόντα ταινίες είχαν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος.

Η γενική γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., που είναι και η ψυχή του φεστιβάλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών, Ειρήνη Σαρίογλου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι η χρησιμότητα του φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. “Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ” σημειώνει η κ. Σαρίογλο, “στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ αλλά και στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας). Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό νησί”.

Η σημερινή τουρκική πόλη Κας, η αρχαία Αντίφελλος, απέχει μόλις δεκαπέντε λεπτά με το καραβάκι. Η επικοινωνία Καστελλόριζου και Κας είναι καθημερινή. Οι εμπορικοί και κοινωνικοί δεσμοί ιδιαίτερα στενοί. Καθημερινά εκατοντάδες Τούρκοι επισκέπτονται το Καστελλόριζο για να δουν το νησί, να κάνουν μπάνιο, να φάνε και περιηγηθούν στις ομορφιές του. Όλο το καλοκαίρι, κάθε μέρα, Τούρκοι τουρίστες συνωστίζονται στο μικρό λιμάνι του νησιού περιμένοντας υπομονετικά να ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος των διαβατηρίων από τους λιγοστούς Έλληνες αστυνομικούς που προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ