Το μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σήμερα

0
127

Γράφει ο Μίλτος Σακελλάρης

Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με βασικό θέμα την «πανδημία» του κορονοϊού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστολή και κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στην οικοδόμηση ενός ολοκληρωτικού υγειονομικού κράτους. Η αποδοχή από όλα τα κόμματα και οργανώσεις με εξαίρεση λίγες συλλογικότητες του αναρχικού χώρου της πανδημικής πραγματικότητας δυναμώνει τον τρόμο και τον φόβο σε όλη την κοινωνία μιας και το πρώτιστο καθήκον σήμερα είναι να «σώσουμε ζωές», «να βγούμε υγιείς από την κρίση», έστω κι αν είμαστε φτωχοί, εξαθλιωμένοι και καταθλιπτικοί.

Όταν αποδέχεσαι όλα τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης και των πληρωμένων επιστημονικών επιτροπών από τις πολυεθνικές των φαρμάκων, όταν κι εσύ λες στον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του, τότε, καλώντας τον σε συγκεντρώσεις για να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα γίνεσαι αναξιόπιστος, δεν πείθεις και έν ολίγοις ρίχνεις νερό στον μύλο του Μητσοτάκη.

Γίνεσαι αναξιόπιστος όταν αντιδράς στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ταυτόχρονα δηλώνεις ότι δεν θα πας στην πορεία του Πολυτεχνείου  λόγω της «πανδημίας». Γίνεσαι αναξιόπιστος όταν καλείς τον εργαζόμενο λαό να ξεσηκωθεί και ταυτόχρονα δηλώνεις υπερήφανος ότι είσαι ο μόνος που κάνεις συγκεντρώσεις με βάση όλα τα πρωτόκολλα. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον δε θα δημιουργηθούν επαναστατικές συνθήκες σύντομα γιατί τότε θα επωμιστούμε το επαναστατικό καθήκον να οργανώσουμε τα εξεγερμένα πλήθη με βάση τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ.

Ας σοβαρευτούμε… οι διαδηλώσεις, οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις δε γίνονται με διάταξη στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα κι αγέλαστα. Η αυτενέργεια του λαού σπάει όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικά και μη ακριβώς για να σώσουμε τις ζωές μας. Η διαταγή για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων  «καθ΄ άπασαν την επικράτειαν» και οι εικόνες αστυνομοκρατίας τη μέρα της 17 Νοέμβρη δεν είναι απλά η ρεβάνς της δεξιάς απέναντι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι το παρόν του «μελλοντικού» ολοκληρωτικού κράτους.

Παρόλα αυτά ας δούμε συγκεκριμένα την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Τι λέει η κυβέρνηση; Απαγορεύω τη συγκέντρωση, παρατάσσω πέντε χιλιάδες αστυνομικούς, διπλασιάζω τα πρόστιμα. Πώς απαντάμε εμείς; Πηγαίνοντας στο γήπεδο της κυβέρνησης αν και βλέπουμε ότι αυτό γέρνει προς το δικό μας τέρμα. Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να διαλέξουμε πού και πώς θα δώσουμε τη μάχη παρόλο που βλέπουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο ακόμα και οι προσυγκεντρώσεις να γίνουν.

Κάποτε ο Ιησούς, για να σπάσει την κάστα των Φαρισαίων, είπε στον λαό ότι δε χρειάζεται να πηγαίνουν στον ναό για να προσευχηθούν στον Θεό αλλά μπορούν οπουδήποτε, μιας και ο Θεός είναι παντού. Εμείς, και αναφέρομαι στις προοδευτικές, αριστερές και  επαναστατικές συλλογικότητες, που είμαστε πλασμένοι κατ΄ εικόνα και ομοίωση  αλλά έχουμε και το προνόμιο να είμαστε μαρξιστές, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα έτσι ακριβώς έχουν.  Το  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ είναι παντού, είναι η φωτιά της εξέγερσης στην ψυχή του αγωνιζόμενου και εξεγερμένου λαού και μπορούμε να το τιμούμε οπουδήποτε και όχι μόνο στον «ναό». Πολύ δε περισσότερο που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει μεγαλύτερη σημασία το σπάσιμο της απαγόρευσης σε όλη την επικράτεια.

Κανείς, όμως δεν σκέφτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για συγκεντρώσεις και πορείες σε κάθε συνοικία της Αθήνας, που θα είχε σαν αποτέλεσμα οι πέντε χιλιάδες αστυνομικοί του κέντρου της Αθήνας να τρέχουν αλαφιασμένοι να προλάβουν τους «ταραξίες». Θα είχε ιδιαίτερα μεγάλη αξία η πραγματοποίηση πορείας μέσα στις γειτονιές  κάθε δήμου, στα σπίτι των κλεισμένων ανθρώπων να δώσει ελπίδα ότι δεν είναι μόνοι τους, να σπάσει τον φόβο και τον τρόμο βροντοφωνάζοντας τα όσο ποτέ  επίκαιρα συνθήματα για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Στην απαγόρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απάντηση θα ήταν το παλιό σύνθημα ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο δεν τιμούμε απλά το Πολυτεχνείο, κάνουμε πράξη το σύνθημα ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ  και προσπαθεί να ανάψει την σπίθα της εξέγερσης στην τωρινή φρικτή συγκυρία που ζούμε.

Η «πανδημία» σαν εργαλείο μετάβασης σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς καταργεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, χτυπάει τη ζωντανή εργασία και την μετατρέπει σε ημιθανή δουλεία. Εν ολίγοις σπάει τον κοινωνικό ιστό διαλύοντας στην πράξη κάθε ζωντανή συλλογικότητα. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου μας έδινε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την απαγόρευση Μητσοτάκη σε  μπούμερανγκ που θα τους χτυπήσει κατακέφαλα. Εκεί στους δήμους στις συνοικίες στις γειτονιές. Εκεί όπου η ίδια η κοινωνία πρέπει να οργανωθεί σε δικά της όργανα πάλης. Σε επιτροπές σωτηρίας του λαού με αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες που θα μετατρέπει το άτομο σε συλλογικότητα, που θα κάνει το χτυπημένο ΕΓΩ σε δυνατό ΕΜΕΙΣ. Επιτροπές σωτηρίας στη γειτονιά, στη συνοικία, στον δήμο, στην περιφέρεια και στη χώρα. Η απάντηση στον νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό δεν μπορεί  και δεν πρέπει να είναι ο εθνικισμός και ο φασισμός. Η αμεσοδημοκρατική οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας είναι η μόνη ικανή δύναμη απέναντι στον ολοκληρωτισμό, να ξανακάνει τον χώρο Ελλάδα  χώρα και τα αιτήματα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να αποκτήσουν επιτέλους υλική υπόσταση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ