Το μήνυμα του Μοσκοβισί στο ΔΝΤ για τις συντάξεις

0
5
sputniknews.gr

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό. Τι ανέφερε για το ΔΝΤ, αλλά και για το ζήτημα των συντάξεων.

Ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της είναι πλέον η Ελλάδα, όπως διαμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των συντάξεων.

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας, βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής. Η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg TV».

Όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων, διαβεβαίωσε ότι «θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί».

«Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας» έσπευσε να επαναλάβει.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, τη Δευτέρα «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τα μέλη του Eurogroup για το πώς και πού θα αξιοποιηθεί (σ.σ. το πλεόνασμα)».

Επιμένοντας στο ζήτημα των συντάξεων, έστειλε μήνυμα προς το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάστηκε τόσα χρόνια».

Εξήγησε βέβαια, ότι «οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν, η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υποβάλλει τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποβάλλουν προτάσεις και διορθώσεις, με τις αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να λαμβάνονται στο Eurogroup είτε του Νοεμβρίου είτε του Δεκεμβρίου.

«Εργαζόμαστε για ένα στιβαρό τραπεζικό σύστημα για όλη την Ευρώπη αλλά και για την τραπεζική ένωση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό» ήταν τέλος, το σχόλιο του Μοσκοβισί, σχετικά με το πρόσφατο τραπεζικό sell-off.

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ