Το νέο δασμολογικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου

0
5
© Lightboxx | Dreamstime.com

Στη μετά Brexit εποχή μπαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοίνωσε ένα νέο δασμολογικό καθεστώς που θα αντικαθιστά τους εξωτερικούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο προβλέπει διατήρηση δασμών ύψους 10% στα αυτοκίνητα και ταυτόχρονη μείωση της επιβάρυνσης σε εισαγωγές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική της πολιτική καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προχωρά στη διαπραγμάτευση συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο και σκοπεύει να έχει καταλήξει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν το 80% του βρετανικού εμπορίου μέσα σε τρία χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς, γνωστό ως Παγκόσμιος Δασμός του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff/UKGT), θα είναι απλούστερο και φθηνότερο σε σχέση με τον Ενιαίο Εξωτερικό Δασμό της ΕΕ. Θα αφορά χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καμία συμφωνία και θα αίρει όλους τους δασμούς που είναι κάτω του 2%.

«Ο νέος Παγκόσμιος Δασμός μας θα ευνοήσει τους Βρετανούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά μειώνοντας τη γραφειοκρατία και το κόστος χιλιάδων προϊόντων της καθημερινότητας», ανέφερε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας.

Το νόμισμα αναφοράς του UKGT θα είναι η στερλίνα και ο δασμός θα θεσμοθετηθεί αργότερα φέτος ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι δασμοί θα εξαλειφθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων: το 60% του εμπορίου θα εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δασμούς υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που υποστηρίζουν τις βιομηχανίες της χώρας, όπως η γεωργία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αλιεία. Θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αξίας 30 δισεκατομμυρίων λιρών που εισέρχονται στις αλυσίδες εφοδιασμού όπως οι βίδες και τα μπουλόνια.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα καταργήσει επίσης τα τιμολόγια για προϊόντα που υποστηρίζουν την ενεργειακή απόδοση, όπως θερμοστάτες και λαμπτήρες LED, και θα εισαγάγει έναν προσωρινό μηδενικό δασμολογικό συντελεστή σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19, όπως ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός.

Πηγή: Reuters 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ