Το fund που κατέρρευσε μέσα σε μόλις 30 λεπτά

0
8

Μέσα σε μισή ώρα τον Σεπτέμβριο του 2012 το κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου του Μάρτιν Σκρέλι βρέθηκε από την κορυφή της επιτυχίας στη χρεοκοπία, είπε μια από τις επενδύτριες του ταμείου κατά τη διάρκεια δίκης. Η Σάρα Χασάν είχε δώσει στον Σκρέλι 300.000 δολάρια για να τα επενδύσει. Οπως είπε δικαστήριο όπου δικάζεται ο Σκρέλι με την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών, είχε λάβει e-mail από τον κατηγορούμενο στις 8.13 το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2012, σύμφωνα με το οποίο η απόδοση της επένδυσής της ανερχόταν στο 45% ή στα 135.000 δολάρια.

Στις 8.44, ο Σκρέλι έστειλε δεύτερο e-mail ενημερώνοντας την κ. Χασάν και άλλους επενδυτές πως χρεοκοπεί το ταμείο. «Αντιμετωπίσαμε λειτουργικές δυσκολίες», έλεγε ο Σκρέλι στο μήνυμα. «Δεν υπάρχουν πλέον καθόλου μετρητά στο ταμείο». Ο Σκρέλι κατηγορείται πως πήρε τα χρήματα των επενδυτών χωρίς την άδειά τους και τα χρησιμοποίησε ώστε να ιδρύσει τη φαρμακευτική εταιρεία Retrophin. Κατηγορείται, επίσης, πως υπεξαίρεσε 11 εκατομμύρια από τα ταμεία της Retrophin για να πληρώσει επενδυτές που είχαν χάσει χρήματα στο ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου. Στις αρχές του 2011, ο Σκρέλι υποστήριζε πως το ταμείο του MSMB Capital διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 40 εκατ. δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τον εισαγγελέα διέθετε 700 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2010.

Επί μήνες ο Σκρέλι υποστήριζε πως το ταμείο του πετυχαίνει απόδοση μεγαλύτερη από του δείκτη S&P 500. Η κ. Χασάν είπε στο δικαστήριο πως ένιωσε «προδομένη» όταν έμαθε πως κλείνει το fund και πως έχουν χαθεί τα χρήματά της. Η κ. Χασάν προσπαθούσε επί ένα έτος να πάρει μετρητά και μετοχές της Retrophin από τον Μάρτιν Σκρέλι και τελικά κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 2,7 εκατ. δολαρίων πουλώντας όλες τις μετοχές της Retrophin.

πηγή: kathimerini.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ