Το Oruc Reis επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

0
5
Semih Ersozler/DHA via AP
Δυτική πορεία έχει χαράξει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με την Άγκυρα να επιμένει στον πόλεμο νεύρων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επενδύοντας στη διπλωματία. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή και μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον Γάλλο πρόεδρο.

Για λίγες μόνο ώρες εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis και από το πρωί της Πέμπτης άλλαξε εκ νέου πορεία. Με στροφή 180 μοιρών κινείται πλέον ξανά προς την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο πάντα από βοηθητικά σκάφη και τον τούρκικο στολίσκο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη η πορεία του πλοίου είναι με κατεύθυνση νοτιοδυτικά και πορεία προς την θαλάσσια περιοχή που βρισκόταν εδώ και τρεις ημέρες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακολουθώντας πιστά την παράνομη τουρκική Navtex.

H επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου αλλά και η απειλή διενέργειας νέων ερευνών στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Ρόδου και Κρήτης έφερε επίσπευση των διπλωματικών κινήσεων από την Αθήνα.

Σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Το αίτημα της Αθήνας για σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε δεκτό και η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή (14/08) μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ατζέντα να περιλαμβάνει εκτός της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και η τραγωδία στον Λίβανο.

Την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων καταδίκασαν Γαλλία και Γερμανία λίγο πριν τη σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο «κόκκινο» ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν εκβιάζεται και ότι είναι διαθέσιμη για διάλογο υπό όρους αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και υποστηρίζοντας ότι κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

 

Ο Ε. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Έληνας πρωθουργός ευχαρίστησε τον Εμ. Μακρόν για την αλληλεγγύη του σημειώνοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος «είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Έκτακτη επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται την Τρίτη στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την αντζέντα εκτός από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, να περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του «σχήματος 3+1»: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ