«Τρέχουν» τα γεγονότα: Κάλεσμα Πούτιν για «συμφιλίωση» και με τους Άγγλους

0
20
Πιο ραγδαίες από ποτέ οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προ των πυλών φαίνεται πως θα είναι μία συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, επί ρωσικού μάλιστα εδάφους.

Η συνάντηση -εφόσoν αυτή πραγματοποιηθεί- για πολλούς λόγους κρίνεται ως «ιστορική».

Πιο συγκεκριμένα , ξένα δημοσιεύματα θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να έχει στείλει ο ίδιος πρόσκληση στον Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να επισκεφθεί την Μόσχα εν όψει των εορτασμών για το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους μεταδίδουν το μεγάλο δίλημμα που επικρατεί στο Λονδίνο σχετικά με το αν πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση Πούτιν ο Μπ.Τζόνσον.

(screenshot)

Στην Μ.Βρετανία αναλυτές και διπλωμάτες θεωρούν πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα πρέπει να «χάσει αυτήν την ευκαιρία» , σε μία περίοδο όπου η Βρετανία αποχωρεί και επίσημα από την Ε.Ε. και ψάχνει τον ρόλο της ως «παγκόσμιος παίχτης».

Η παρουσία και μόνο του Βρετανού ηγέτη (πιθανώς και άλλων δυτικών ηγετών) στην μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας την ερχόμενη άνοιξη θα επρόκειτο για το «επιστέγασμα» των προσπαθειών για επίτευξη μίας υποτυπώδους παγκόσμιας ειρήνης.

Εξάλλου δεν πέρασαν παρά μόνο μερικά 24ωρα από το κάλεσμα Πούτιν από τα Ιεροσόλυμα για «παγκόσμια συνεργασία».

Οι κινήσεις Τραμπ

Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Β.Πούτιν δεν είναι οι μοναδικές που λαμβάνουν χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι εκείνος ο οποίος αύριο Τρίτη θα ανακοινώσει σε όλο τον κόσμο το φιλόδοξο σχέδιό του για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή.

Το EL.GR μετέδωσε χθες την είδηση, τονίζοντας το «ιστορικής σημασίας» σχέδιο ειρήνευσης που πλέον το παραδέχονται οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι πως τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο πολιτικός του αντίπαλος, Μπένι Γκαντζ, έκαναν λόγο για μία «ιστορική συμφωνία για την περιφερειακή ειρήνη»:

 

el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ