Τραμπ: Η Κίνα «μπορεί να κρατήσει ή να μην κρατήσει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

0
7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει με τερματισμό της εμπορικής συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, αν το Πεκίνο δεν αγοράσει επιπλέον αγαθά και υπηρεσίες αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας παραμένει αβέβαιο, εν μέσω ερωτημάτων για το αν το Πεκίνο τηρεί τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Ιανουαρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, πρόσθεσε ότι τα σχετικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τραμπ είχε προηγουμένως απειλήσει να τερματίσει την εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, εάν η Κίνα δεν τηρήσει τη δέσμευση της «Φάσης 1» για αγορά επιπλέον αγαθών και υπηρεσιών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών αγαθών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει», είπε ο κ. Τραμπ και προειδοποίησε πως, αν η Κίνα δεν αγοράσει αμερικανικά αγαθά, η συμφωνία θα τερματιστεί.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει αν θα εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των δασμών σε κινεζικά προϊόντα, εάν διαπιστωθεί παραβίαση της συμφωνίας.

ΗΠΑ κατά Κίνας με φόντο τον κορονοϊό

Η Wall Street Journal μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στον τομέα του εμπορίου είναι αντίθετοι στην ιδέα επιβολής δασμών στην Κίνα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού από το Πεκίνο, αν το τελευταίο συμμορφωθεί με την εμπορική συμφωνία.

Ο κ. Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι αποκρύπτει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό.

 

sputniknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ