Τσακαλώτος στους επενδυτές: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την Ελλάδα

0
2
sputniknews.gr

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το ασφαλιστικό σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

Διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα καθώς όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται εντός του δημοσιονομικού χώρου, παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του σε επενδυτές στο πλαίσιο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα εξασφαλίσει πως οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας.

Εκτίμησε πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 900 εκατ. ευρώ για περιθώριο κινήσεων, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού και τόνισε ότι το πακέτο των ελαφρύνσεων είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

Υπογράμμισε ότι πλέον αυτό που δίνει σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους καθώς προσφέρει «καθαρό διάδρομο» 10 — 15 ετών, ενώ το προηγούμενο διάστημα όλοι επικεντρώνονταν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο των αξιολογήσεων, γεγονός που δημιουργούσε αβεβαιότητα.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν.

Απαντώντας στην ανησυχία ορισμένων επενδυτών για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τον κίνδυνο να «φρενάρουν» την ανάπτυξη, ανέφερε ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος και ότι ακόμη και εάν δεν γινόταν κάτι άλλο το πλεόνασμα θα ανερχόταν σε 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ και αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς εφεξής.

Για τις συντάξεις, επισήμανε ότι η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το ασφαλιστικό σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι το μέτρο για τις συντάξειςείναι διαρθρωτικό.

Ανέφερε πως συζήτησε το θέμα στο Βερολίνο με τους Όλαφ Σολτς και Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι περιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να βρεθεί μια εποικοδομητική λύση. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει την περικοπή των συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας υπάρχει το περιθώριο να βγει η χώρα όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι εάν είχε επιλεγεί μια προληπτική γραμμή, δεν θα υπήρχαν οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα τα επιτόκια θα ήταν υψηλότερα. Το «μαξιλάρι» σου δίνει το περιθώριο να καθορίσεις τη στρατηγική σου, είπε, προσθέτοντας πως υποπτεύεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του έτους θα ανακοινώσει την στρατηγική του.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα και γίνεται διαρκώς έλεγχος για το πώς προχωρούν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν και αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς βελτίωσης.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει η υπόθεση της επένδυσης της Eldorado στις Σκουριές, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα κοιτάξουν τη συνολική εικόνα, τα λιμάνια, το Ελληνικό (που μετά τα προβλήματα προχωρά), την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2018.

Ανέφερε ότι η Eldorado αποτελεί ειδική περίπτωση, τόνισε σημειώνοντας ότι είναι μια επένδυση σε ορυχείο κοντά σε τουριστική περιοχή. Εκτίμησε μάλιστα ότι αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι δεν υπήρχε χωροταξικό σχέδιο, ώστε να ξέρει ο επενδυτής πού μπορεί να εγκατασταθεί. Τέλος είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα θέσει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Βαλκανίων.

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ