Υπαναχώρηση Ζάεφ: Αδυνατούμε να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία Πρεσπών-Μπαίνει στο “ψυγείο”

0
4

Η άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν ημερομηνίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους… Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Euronews και πρόσθεσε:

«Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ε.Ε. σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι, και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, με την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Και όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός της “Βόρειας Μακεδονίας” προειδοποίησε, πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Oπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες».

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην 4η Ευρωαραβική Σύνοδο στην Αθήνα. Αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Συνόδου και μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε το γαλλικό «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020 ανέβαλαν το ταξίδι του πρωθυπουργού της “Βόρειας Μακεδονίας”. Ο πρωθυπουργός θα δει σήμερα Τρίτη τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η στάση του Ζάεφ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνει τους κομπασμούς ότι επρόκειτο για μια Συμφωνία θετική, που θα συνέβαλε πρωτίστως στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία των λαών στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας, την εμφανίζει τώρα ως αναγκαίο κακό. Ως “εισιτήριο” για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.

Στον βαθμό που η έναρξη αυτής της διαδικασίας αυτή δεν προβλέπεται για το άμεσο και το εγγύς μέλλον, ο Ζόραν Ζάεφ δεν δείχνει διατεθειμένος να την τηρήσει. Πόσο μάλλον, που ενόψει εκλογών δέχεται μεγάλη πίεση από την αντιπολίτευση και κυρίως το εθνικιστικό VMRO, που έχει αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η στάση του Ζάεφ δείχνει και την απεγνωσμένη του προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς την Ε.Ε.

Αποδεικνύοντας, έτσι, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η διαβόητη αυτή Συμφωνία, για την οποία τόσο θριαμβολόγησαν Ζάεφ, ΤσίπραςΤραμπ και Μέρκελ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε γράμμα κενό.

 

iskra.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ