Υπόθεση Ασάνζ: Όταν η πρεσβεία γίνεται το σπίτι σου, ένα τυπικό λατινοαμερικάνικο έθιμο

0
4

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατοικούσε για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που, για κάποιον αιτούντα άσυλο, το κτήριο μιας διπλωματικής αποστολής μετατράπηκε σε σπίτι. Το Sputnik παρουσιάζει αντίστοιχες περιπτώσεις, με πρωταγωνιστές από τη Λατινική Αμερική.

Το διπλωματικό άσυλο αποτελεί θεσμό του διεθνούς δικαίου που έχει πλήρη ισχύ στη Λατινική Αμερική. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που πολιτικοί, επικαλούμενοι ότι διώκονται για πολιτικά εγκλήματα και εκφράζοντας ανησυχίες για τη ζωή ή τη σωματική τους ασφάλεια, ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία μιας ξένης χώρας.

Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρε

Ο ηγέτης του κόμματος Aprista του Περού έζησε για πέντε χρόνια στην πρεσβεία της Κολομβίας στη Λίμα. Το 1949 το κόμμα του τέθηκε εκτός νόμου, με τον ίδιο να ζητεί άσυλο από τη διπλωματική αποστολή της Κολομβίας και τη Μπογκοτά να απαντά θετικά, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολιτικά διωκόμενο.

Μπερνάντο Ιμπάνιεζ, Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρε (στο κέντρο) και Μανουέλ Μαντουχάνο
Μπερνάντο Ιμπάνιεζ, Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρε (στο κέντρο) και Μανουέλ Μαντουχάνο

Το ζήτημα οδήγησε το 1950 τις δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά το οποίο η Κολομβία δεν ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει τον Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρε στις αρχές του Περού.  Το 1954 το Περού επέτρεψε στον Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρε να εγκαταλείψει τη χώρα. Στον απόηχο της υπόθεσης, τα κράτη της Λατινικής Αμερικής υιοθέτησαν την ίδια χρόνια τη Σύμβαση του Καράκας, η οποία θέσπιζε ένα σαφέστερο νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το διπλωματικό άσυλο.

Έκτορ Χοσέ Κάμπορα

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής έζησε στην Πρεσβεία του Μεξικού στο Μπουένος Άιρες για περισσότερα από τρία χρόνια. Το 1976, όταν ανέλαβε ο στρατός την εξουσία, ο Κάμπορα ζήτησε άσυλο από το Μεξικό.

Έκτορ Χοσέ Κάμπορα
© AP PHOTO / EDUARDO DI BAIA
Έκτορ Χοσέ Κάμπορα

Το Μεξικό αποφάσισε να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος δεν έλαβε εγγυήσεις για την ασφαλή έξοδό του από την Αργεντινή. Για σχεδόν τρία χρόνια έμεινε στην πρεσβεία, μέχρι το 1980 να του επιτραπεί να ταξιδέψει στο Μεξικό.

Χουάν Μανουέλ Αμπάλ Μεντίνα

Ο Αργεντινός πολιτικός παρέμεινε για σχεδόν έξι χρόνια, από το 1976 έως το 1982, στην πρεσβεία του Μεξικού στο Μπουένος Άιρες. Τελικά, κατόρθωσε να μεταβεί με ασφάλεια το Μεξικό, όπου παρέμεινε για κάποιο διάστημα μαζί με την οικογένειά του.

Μανουέλ Ζελάγια

Πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, επέστρεψε κρυφά στη χώρα μετά το πραξικόπημα σε βάρος του το 2009. Κατέφυγε στην πρεσβεία της Βραζιλίας, όπου έζησε για πάνω από τρεις μήνες. Ακολούθως, εγκατέλειψε την Ονδούρα και μετέβη στη Δομινικανή Δημοκρατία.

sputniknews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ