Υπόθεση Τζουμχουριέτ: Δίκη με αόριστες κατηγορίες

0
2

17 στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ δικάζονται από σήμερα στην Κων/πολη κατηγορούμενοι για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Μια υπόθεση που δοκιμάζει εκ νέου την τουρκική δικαιοσύνη.

Η άκρως αμφιλεγόμενη δίκη εναντίον 17 εργαζομένων της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ μπαίνει από σήμερα σε κίνηση. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 7,5 έως 43 χρόνια, ωστόσο οι κατηγορίες περί “στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων” είναι κάθε άλλο παρά σαφείς και τεκμηριωμένες. Ωστόσο, η υπόθεση του φυλακισμένου ερευνητή δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, μεταξύ άλλων εξαιτίας μερικών αναρτήσεών του στο twitter, όπου έθετε κρίσιμα ερωτήματα και αμφισβητούσε την κυβερνητική επιχειρηματολογία σε σειρά ζητημάτων, είναι ενδεικτική για την άκρως αμφιλεγόμενη προσέγγιση των τουρκικών διωκτικών αρχών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση “Τζουμχουριέτ” είναι και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού αλλά και ο προκάτοχός του, Τζαν Ντούνταρ, ο οποίος ζει εδώ και έναν χρόνο εξόριστος στη Γερμανία. Όπως εξομολογήθηκε στην DW με αφορμή το ξεκίνημα της δίκης στην Κων/πολη, “έχω χάσει τη χώρα μου, τη δουλειά μου, την εφημερίδα μου, την οικογένειά μου, το σπίτι μου, τα πάντα. Ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου”.

Τον Μάιο του 2015, όταν ο Τζαν Ντούνταρ ήταν ακόμη αρχισυντάκτης, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες φορτηγών που βρίσκονταν καθοδόν από την Τουρκία προς τη Συρία και σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι στο φορτίο περιλαμβάνονταν και όπλα που προορίζονταν, όπως πιθανολογείται, για αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία. Οι αποκαλύψεις της Τζουμχουριέτ εξέθεσαν την κυβέρνηση. Ο Τζαν Ντούνταρ και ο τότε ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ είχαν κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Ντούνταρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

Ένα tweet ή ένα άρθρο αρκούν” για να χαρακτηριστείς τρομοκράτης

O Tζαν Ντούνταρ, πρώην αρχισυντάκτης της Τζούμχουριέτ, ζει πλέον στη ΓερμανίαO Tζαν Ντούνταρ, πρώην αρχισυντάκτης της Τζούμχουριέτ, ζει πλέον στη Γερμανία

Σήμερα οι 17 κατηγορούμενοι της Τζουμχουριέτ κατηγορούνται μεταξύ άλλων για στήριξη του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική ηγεσία κατηγορεί για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί στήριξης τρομοκρατών ο Τζαν Ντούνταρ επισήμανε στην DW ότι “σύμφωνα με την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική είναι τρομοκράτης. Ένα tweet ή ένα άρθρο που δεν της αρέσουν αρκούν για να σε χαρακτηρίσει αμέσως τρομοκράτη”.

Η δίκη για την υπόθεση Τζουμχουριέτ προκαλεί διεθνή κατακραυγή. Ο Κρίστιαν Μιρ, επικεφαλής της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη Γερμανία, χαρακτήρισε την Τζουμχουριέτ σύμβολο των λιγοστών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία και σχολίασε ότι “ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα συνιστούσε ντροπή για την τουρκική δικαιοσύνη”.

  ΠΗΓΗ: Deutsche Welle /Κέρστεν Κνιπ / Γιούλια Χαν / Άρης Καλτιριμτζής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ