Υπόθεση Novartis: Τι καταγγέλλει ο Φρουζής, πότε θα συζητηθεί η ασυλία Λοβέρδου

0
8

«Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κληθεί για κατάθεση ο Φρουζής», καταγγέλλει ο συνήγορός του. Πότε θα συζητηθεί η άρση ασυλίας Λοβέρδου. Ο στρατηγικός ρόλος του φαρμάκου Gilenya για τη Novartis.

Καταιγιστική είναι η ροή των πληροφοριών και των εξελίξεων για την υπόθεση της Novartis, μετά και την αίτηση για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι Εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της ασυλία του, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για πράξεις ή και για παραλείψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατά την περίοδο 2011 — 2012 που ήταν υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, φέρεται να έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο του ΔΣ της Novartis Ελλάς, τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας.

Για το θέμα θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει πρώτος την άρση της ασυλίας του χαρακτηρίζοντας «αθλιότητες, σκευωρία και ασύστολα ψεύδη» τις κατηγορίες που του απευθύνονται με το πόρισμα της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Δικηγόρος Φρουζή: Δεν τον έχουν καλέσει για κατάθεση για πάνω από ένα χρόνο

Ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μιχάλης Φαράντος, αποκάλυψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι από το Φεβρουάριου του 2018, ο πελάτης του δεν έχει κληθεί από κανέναν να καταθέσει, παρά του ότι το έχει ζητήσει επίμονα και αυτοβούλως.

Ο κ. Φαράντος πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Φρουζής ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του σε πρώιμο στάδιο, οι οποίοι ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και έχουν βρεθεί νομότυποι. Επανέλαβε ότι ο πελάτης του αρνείται κάθε κατηγορία, χαρακτήρισε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ψευδείς και όπως είπε στον κατάλληλο χρόνο θα υποβληθούν μηνύσεις κατά αυτών.

«Ο πελάτης μου έχει ζητήσει πολλές φορές να εξεταστεί, αλλά δεν τον έχουν φωνάξει και έχει ζητήσει και άνοιγμα των λογαριασμών του. Αρνείται κάθε κατηγορία ο Φρουζής και οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται πως τον δικαιώνουν» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι καταθέσεις είναι ψευδείς, θα κάνουμε μηνύσεις».

Η σημασία του φαρμάκου Gilenya

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis και συγκεκριμένα: Gilenya, Tasigna των 150 mg και 200 mg και Lucentis.

Ειδικότερα το Gilenya φαίνεται πως ήταν φάρμακο στρατηγικής σημασίας για τη Novartis και σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας αποτέλεσε επιτυχία για τον Φρουζή και την ομάδα του η σύντομη τιμολόγηση και καταχώρησή του.

Σε βίντεο από εταιρική παρουσίαση το 2011, στέλεχος της Novartis φέρεται να λέει: «Πετύχαμε την καταχώρηση του Gilenya με τα πάντα, κωδικό, κουτί, όλα. Αυτό που επετεύχθη, ενώ κανονικά γίνεται σε διάστημα 3-4 μηνών, το καταφέραμε μέσα σε 2-2,5 εβδομάδες. Επομένως συγχαρητήρια στην ομάδα του Gilenya που πήγαινε στο Υπουργείο για σαββατοκύριακα για να βρει τα κατάλληλα άτομα για να τους πείσουν όλους».

Τι απαντά ο Λοβέρδος για το Gilenya

Ο πρώην υπουργός καταγγέλλει πως «ακούστηκαν και γράφτηκαν αθλιότητες» και δίνει απάντηση στην υπόθεση των φαρμάκων.

Για το Gilenya, σημειώνει ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής «για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία».

«Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή», τονίζει ο κ. Λoβέρδος.

Σημειώνει επίσης ότι στην αρμόδια επιτροπή που τιμολογούσε το συγκεκριμένο και τα χιλιάδες άλλα φάρμακα, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και «εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα».

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ