Υπό αμφισβήτηση o προϋπολογισμός Τραμπ

0
2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η πολιτική του πρόταση για μείωση της φορολογίας, απορρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου και περιορισμό της σπατάλης θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ομως την Πέμπτη το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) –υπηρεσία ανεξάρτητη από την κυβέρνηση– αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των προτάσεων Τραμπ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ανεξάρτητης υπηρεσίας, ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ είναι υπερβολικά αισιόδοξος και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πετύχει να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι έως το 2027 η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, πλην όμως το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 720 δισ. δολάρια ή στο 2,6% του ΑΕΠ. Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεχθεί σκληρή κριτική από ικανό αριθμό οικονομολόγων, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο προϋπολογισμός βασίζεται σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πολλοί οικονομολόγοι είχαν αμφισβητήσει τους μαθηματικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης και την είχαν επικρίνει διότι είχε παρουσιάσει ελάχιστες λεπτομέρειες για τα σχέδια του προέδρου σχετικά με τη μείωση φορολογίας, παρόλο που αυτό το κομμάτι παίζει κομβικό ρόλο στο σχέδιο του κ. Τραμπ για τη βελτίωση της οικονομίας. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αμφισβητεί ευθέως κατά πόσον οι προτάσεις Τραμπ θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της οικονομίας στον βαθμό που προβλέπει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με το CBO, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας την ερχόμενη δεκαετία προβλέπεται πως θα είναι 1,8% και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό Τραμπ 1,9%, δηλαδή πολύ χαμηλότερος από το 3% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός ύψους 4,1 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο Λευκός Οίκος για το 2018 προβλέπει μεγάλη αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τον έλεγχο των συνόρων. Υποθέτοντας η κυβέρνηση πως θα αυξηθεί κατά πολύ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, ήταν σε θέση να καταλήξει σε πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς να αναγκαστεί να μειώσει τη χρηματοδότηση για συντάξεις ή για υγειονομική περίθαλψη ηλικιωμένων, δηλαδή τα δύο προγράμματα με τις μεγαλύτερες δαπάνες. Περισσότεροι από 60 εκατ. Αμερικανοί λαμβάνουν υποστήριξη μέσω των δύο προγραμμάτων, ενώ οι δαπάνες τους ισοδυναμούν με το 40% όλων των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, που υποστηρίζουν πως δεν υπολόγισε σωστά τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το σχέδιο νόμου για κατάργηση του νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας. Πρόσφατα, ο κ. Μικ Μαλβάνι, διευθυντής του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, είχε δηλώσει ότι πρέπει να περιοριστεί η επιρροή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και ότι αυτό είναι πλέον παρωχημένο.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος είχε κυκλοφορήσει βίντεο, μέσω του Twitter, όπου υποστήριξε ότι οι υπολογισμοί του CBO «δεν βγαίνουν». Παρ’ όλα αυτά, την Πέμπτη η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου υποδέχθηκε ενθουσιωδώς ορισμένα σημεία της έκθεσης του CBO, υποστηρίζοντας πως το Γραφείο αναγνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός Τραμπ θα πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος στην αμερικανική ιστορία. Ομως, σύμφωνα με το CBO, οι προτάσεις Τραμπ θα μειώσουν, την ερχόμενη δεκαετία, το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 10,1 τρισ. δολάρια, όπου προβλέπεται πως θα φτάσει, κατά 3,3 τρισ. δολάρια και όχι κατά 5,6 τρισ. δολάρια που έχει προβλέψει ο Λευκός Οίκος. Παραμένει ασαφές τι επίπτωση θα είχαν οι προτάσεις Τραμπ στο δημοσιονομικό έλλειμμα αν υιοθετούνταν από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής (TPC), που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο προϋπολογισμός Τραμπ θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 7,8 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr  /(ALAN RAPPEPORT / THE NEW YORK TIMES)

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ