Φουντώνει η κόντρα Αιγύπτου με τον Ερντογάν – Ζητούν αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών με το «εχθρικό καθεστώς» της Τουρκίας!

0
3

Όσο πάει και φουντώνει η κόντρα του αιγυπτιακού καθεστώτος με το τουρκικό ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί συνεχώς, μία τον Νετανιάχου (τον είπε ρατσιστή*) μία τον Αλ Σίσι (το κατονομάζει συνεχώς ως δικτάτορα).

Ένα σημαντικό μέλος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κάλεσε σήμερα τις αρχές να αναθεωρήσουν όλες τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως «εχθρικό καθεστώς» επειδή θα μπορούσαν να βλάψουν τη χώρα.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής Fawzi al-Sharabasi κάλεσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου να επανεξετάσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Τουρκία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημία στη χώρα.

«Υπάρχει καταφανής εχθρότητα από το τουρκικό κράτος προς την Αίγυπτο, που τηρεί άκρως εχθρική στάση και επομένως πρέπει να επανεξετάσουμε όλες τις εμπορικές συμφωνίες μαζί της, αλλά όχι εις βάρος των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Σσαραμπάσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Βιομηχανίας στο κοινοβούλιο συνεδρίαση παρουσία του Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Amr Nassar.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου απάντησε ζητώντας τη διάκριση μεταξύ της τουρκικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες και τα χρήματα στην Τουρκία συνιστούν υποστήριξη στην Αίγυπτο και ένα αποτελεσματικό μέσο πίεσης για το καθεστώς (ΑΚΡ).

Η ουσία όμως είναι ότι οι γνώμες Βουλευτών εκφράζουν μια γενικότερη εχθρότητα ανάμεσα στο καθεστώς της Αιγύπτου, ανοικτή πλέον και απροκάλυπτη.

Πρώτον, διότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματικά πολλά να χωρίσουν στην Α.Μεσόγειο, διότι πρώτον και κυριότερο είναι δύο πολυπληθείς ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Δεύτερον η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο υδρογονανθράκων και από αιγυπτιακά κοιτάσματα δια της πλαγίας οδού, αφού θέλει με τα γεωτρύπανα της να «τρυπήσει» δίπλα από αιγυπτιακά κοιτάσματα.

Τρίτον, το κόμμα των αδελφών μουσουλμάνων «σπονσοράρεται», «καθοδηγείται» και «χρηματοδοτείται» από την Τουρκία και το Κατάρ, έχοντας ένα και μοναδικό σκοπό, την πτώση του προέδρου Αλ Σίσι και την δημιουργία καθεστώτος τύπου Ιράν προκαλώντας εμφύλιο εντός χώρας.

Τέταρτον, η τουρκική στρατιωτική προβολή ισχύος στην Α.Μεσόγειο (άσκηση Γαλάζια πατρίδα) μαζί με τα υποτιθέμενα 600 προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,  οδηγούν σε μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες που διατηρούν τις δικές τους συμμαχίες στην περιοχή που και αυτές είναι εντελώς αντίθετες.

Πέμπτον, διότι η Άγκυρα έχει σε εφαρμογή εδώ και καιρό το σχέδιο εθνικός όρκος (που είναι σαφώς σε γνώση της Αιγύπτου) και την προσπάθεια στρατιωτικής επέκτασης της Τουρκίας σε παλαιά οθωμανικά εδάφη, κάτι που έχει εξοργίσει τόσο τους Έλληνες, όσο και τους Αιγύπτιους, Ισραηλινούς και λοιπούς.

Επίσης, η Αίγυπτος ετοιμάζει την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του Αλ Σίσι οργώνουν την χώρα για Τούρκους πράκτορες ανάμεσα στα μέλη του κινήματος των αδελφών μουσουλμάνων.

Ο Tamer al-Shahawi, μέλος της επιτροπής άμυνας του πανίσχυρου αιγυπτιακού κοινοβουλίου, θεωρεί ότι ο περιφερειακός αγώνας εξουσίας στην Α.Μεσόγειο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα θέματα αυτή τη στιγμή, αναφέρει το επίσημο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων σε μια είδηση που αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Ο Shahawi, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πληροφοριών, δήλωσε στην Al-Monitor ότι το Κάιρο έχει απομονωθεί από την περιφερειακή παρουσία του από την αιγυπτιακή επανάσταση το 2011 και τώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία του στην περιοχή.

Αυτή είναι και η ουσία δύο χώρες των 80 και πλέον εκατομμυρίων που προβάλλουν συνεχώς την δύναμη τους στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου και δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να συμφωνήσουν διότι στην περιοχή έχουν συμφέροντα Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Έλληνες.

*«Μέτωπο» Ερντογάν και κατά Νετανιάχου

 

Η Τουρκία κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «κατάφωρο ρατσισμό», μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος όλων των πολιτών, αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού». «Καταδικάζω τον κατάφωρο ρατσισμό και τη διάκριση», έγραψε στο Twitter ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάνω από 1,6 εκατομμύρια Άραβες μουσουλμάνοι ζουν στο Ισραήλ. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα αντιδράσουν ή θα τηρήσουν σιωπή για ακόμη μια φορά τελώντας υπό πίεση;» πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ δεν είναι το κράτος-έθνος «όλων των πολιτών του», αλλά «μόνο του εβραϊκού λαού», αποκλείοντας τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

Το σχόλιο του Νετανιάχου στον λογαριασμό του στο Instagram έγινε ως αντίδραση σε μια πολεμική την οποία προκάλεσε ένα κείμενο της κωμικής ηθοποιού Ρότεμ Σέλαχ, που είχε γράψει την προηγουμένη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η ηθοποιός και μοντέλο, που είναι πολύ δημοφιλής, είχε γράψει ένα κείμενο όπου υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας, που αποτελεί το 17,5% του πληθυσμού, λέγοντας πως «το κράτος του Ισραήλ είναι το κράτος όλων των πολιτών του».

Ο Νετανιάχου αντέδρασε δηλώνοντας πως όλοι οι πολίτες, περιλαμβανομένων των Αράβων, απολαμβάνουν ισότητα δικαιωμάτων, όμως υπενθύμισε την ύπαρξη ενός αμφιλεγόμενου νόμου, που εγκρίθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού.

«Το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών», έγραψε ο Νετανιάχου, «επειδή σύμφωνα με τον θεμελιώδη νόμο για το έθνος που έχουμε υιοθετήσει, το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού – και μόνο του εβραϊκού λαού». Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δαιμονοποιεί τους Άραβες Ισραηλινούς πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των δεξιών εκλογέων.

Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και οι οποίοι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική, παρότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ισραήλ αποκαταστάθηκαν το 2016, έπειτα από πολλά χρόνια διπλωματικής κρίση

 

enantion.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ