Χαλάρωση με το σταγονόμετρο στη Μ. Βρετανία

0
1

Το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη νοσηλεία του για κορωνοϊὀ έκανε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ελάχιστη χαλάρωση μέτρων μετα την αύξηση των θυμάτων.

    

Με τη γνωστή ρητορική των πολιτικών, τις ευχαριστίες προς τους πολίτες που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και την έκφραση λύπης για τα θύματα της πανδημίας, ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τους Βρετανούς ο Μπόρις Τζόνσον. Η παρέμβασή του έγινε σε μια πολύ δυσάρεστη για την Κυβέρνηση, συγκυρία με τη Βρετανία να έχει αναδειχθεί η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό νεκρών από την πανδημία. Στους  32.000 νεκρούς συμπεριλαμβάνονται οι νοσοκομειακές περιπτώσεις, τα γηροκομεία αλλά και οι θάνατοι στο σπίτι, κάτι που, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν έχει γίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Προειδοποιητικό σύστημα πέντε βαθμίδων

Πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο!Πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα μέτρα προστασίας και την διαφύλαξη του Συστήματος Υγείας. Εξέθεσε ένα σύστημα διαβάθμισης της επιδημίας, μια καμπύλη με την γενική ονομασία R που θα αποτελείται από πέντε βαθμίδες, από το μίνιμουμ 1 έως το μάξιμουμ 5. Η χώρα βρίσκεται στην βαθμίδα 3 κι έχει δουλειά να γίνει πριν εξομαλυνθεί πλήρως, η κατάσταση, τόνισε ο κ. Τζόνσον. Από την Τετάρτη θα επιτρέπονται στους πολίτες  δραστηριότητες σε μεγάλους υπαίθριους χώρους για άθληση ή περίπατο, το άνοιγμα των οικοδομικών εργασιών και των βιομηχανιών. Συνιστάται στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων τομέων να μεταβαίνουν στην εργασία τους με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή ποδήλατα.

Αν η μείωση των περιπτώσεων κορωνοϊού συνεχιστεί με την ίδια πορεία, την 1η Ιουνίου ανοίγουν σχολεία, καταστήματα και χώροι εστίασης. Θα επιτρέπονται οι αεροπορικές πτήσεις προς τη Βρετανία με προϋπόθεση καραντίνας των επιβατών. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η οικονομική δραστηριότητα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί, τον Ιούλιο.

Παρόλο που ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε και αυτή τη φορά να ομολογήσει ότι έχει κάνει λάθη στην αρχική αντιμετώπιση της κρίσης, καθυστερώντας να πάρει αυστηρά μέτρα, τα πολύ προσεκτικά του βήματα σε αυτή τη φάση αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

 

Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ