Χαμηλότερη Απ’ Του 2014 Πιστοληπτική Βαθμολογία Δυσκολεύει Την Έξοδο Στις Αγορές

0
3

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup που δεν έφερε λύση για το χρέος αλλά ούτε και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος για μια θετική εξέλιξη στο ενδεχόμενο εξόδου της στις αγορές. Όμως και προς αυτήν την κατεύθυνση τα πράγματα δε βαίνουν ιδιαίτερα ομαλώς. Αρχικά, ο σχεδιασμός ήταν η έξοδος να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε εντός Ιουλίου για την αναχρηματοδότηση 3ετούς ομολόγου ύψους €1,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 17 του μήνα.

Πρόκειται για το ομόλογο «Σαμαρά», το οποίο εκδόθηκε στις 11 Ιουλίου του 2014 με τελικό κόστος  3,500% (επιτόκιο έκδοσης 3.375%) και ημερομηνία λήξης τη 17η Ιουλίου 2017. Όμως τότε η πιστοληπτική βαθμολογία της Ελλάδας ήταν υψηλότερη απ’ ότι σήμερα και βρισκόταν στην κατηγορία «B», με αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις να έχουν προηγηθεί, ενώ τώρα παραμένει στην κατηγορία «C» την οποία, μάλιστα, επιβεβαίωσε πρόσφατα η Moody’s.

Η χαμηλότερη σημερινή βαθμολογία αποτυπώνει, κυρίως, το γεγονός ότι ενώ το 2014 το ΔΝΤ έκρινε ότι το ελληνικό χρέος βρισκόταν σε τροχιά βιωσιμότητας, τώρα το κρίνει μη βιώσιμο, εξαιτίας του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτό αποτυπώθηκε και στις υποβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από όλους τους οίκους αξιολόγησης εκείνη την περίοδο.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης για μία γρήγορη αναβάθμιση στην κατηγορία «B» εναπόκεινται πλέον στην αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s στις 21 Ιουλίου,  καθώς είναι ο μόνος οίκος του οποίου η τρέχουσα βαθμολογία είναι στο B-. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, η «μέση» βαθμολογία από τους τρεις βασικούς οίκους θα παραμένει χαμηλότερη από του 2014 και αυτό μπορεί να εμποδίσει την αποκλιμάκωση των σπρεντ των 3ετών ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στις 332,5 μονάδες βάσης.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μία έκδοση με υψηλότερο συγκριτικό επιτόκιο έναντι αυτού του 2014 γεγονός το οποίο θα μπορεί να ερμηνευθεί ποικοιλοτρόπως τόσο πολιτικά όσο και χρηματοπιστωτικά. Πόσο μάλλον που στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ όπου το Ταμείο θα επανέλθει υποστηρίζοντας τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ούτε τον Ιούλιο προσπάθεια για έξοδο στις αγορές και να διερευνηθεί η δυνατότητα για «εξασφάλιση» της στις αρχές του 2018, με την ελπίδα τόσο η οικονομική όσο και η χρηματοπιστωτική εικόνα της χώρας να είναι καλύτερη. Μέχρι τότε θα έχει διαφανεί και η διάθεση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(QE) της ΕΚΤ, κάτι το οποίο ζητάει πεισματικά η γερμανική κυβέρνηση, εν όψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Αρχή υποχώρησης από το QE θα δημιουργήσει ένα λιγότερο φιλικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, με τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά και την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:analitis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ