Αρχική Πολιτική Γεωστρατηγική «Χαριστική βολή» στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ: «Αποχωρείτε από το πρόγραμμα των...

«Χαριστική βολή» στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ: «Αποχωρείτε από το πρόγραμμα των F-35» – «Μαγειρεύουν» κυρώσεις & «πόδι» από ΝΑΤΟ;

0
12

Η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, θέτει σε κίνδυνο και την οικονομία της, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία να ενισχυθεί καθώς υπό πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας του Κουρδιστάν, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την στρατηγική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα των κυρώσεων που σίγουρα θα επιβληθούν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα τερματιστεί και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, που θα απέφερε στην τουρκική πολεμική βιομηχανία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή συμμετοχής στο Προγραμμα κατασκευής των F-35 είναι το επόμενο βήμα που θα κάνει το Κογκρέσο. Γίνονται ήδη σχεδιασμοί στο παρασκήνιο για υιοθέτηση σκληρότερης γλώσσα σε νομοσχέδιο της Βουλής και της Γερουσίας, που θα περιλαμβάνει αυτόν ακριβώς τον όρο, δηλαδή τη μεταφορά του προγράμματος κατασκευής εκτός της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποίησε επίσης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την Άγκυρα ότι η αγορά των S-400 θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Οι τουρκικές Ε.Δ., όπως και όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εξαρτώνται απόλυτα από την Αμερική. Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος κάνει αναφορά και στο μήνυμα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς ότι η Αμερική δεν θα σταθεί αδρανής, εάν οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ αγοράσουν όπλα από τους αντιπάλους της (Σ.Σ.: εννοεί την Τουρκία).

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι μη ακύρωση της αγοράς των S-400 δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Όλη δήλωση του αξιωματούχου στο κανάλι OPEN TV και στo Hellas Journal, έχει ως εξής:

«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, «δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας».

Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400 μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορία και την πυραυλική άμυνα με την Τουρκία και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400.

 Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο (Εξωτερικών) ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται με διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ.

Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική την πυραυλική άμυνα της και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 (SAM) δημιουργεί τον κίνδυνο για επιβολή κυρώσεων και εμποδίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 – τόσο για την απόκτηση αεροσκαφών όσο και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή τους».

 

pentapostagma.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ