Χατζηδάκης: Τη βγάζει δεν τη βγάζει η ΔΕΗ

0
6

Η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους «γιαλαντζί» κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα.

«Οικονομικό φρενοκομείο» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη συμφωνία ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την Κομισιόν για την κατάργηση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μάλιστα, ο υπουργός, αναφερόμενος για άλλη μία φορά στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία ανέφερε χαρακτηριστικά «τη βγάζει δεν τη βγάζει».

«Συμφώνησαν να κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Ο υπουργός τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους «γιαλαντζί» κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα.

Προ ημερών ο κ. Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για ένα «πολυπαραγοντικό» σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ τονίζοντας ότι ο ορκωτός ελεγκτής μιλούσε για «πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης» μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί»

Σχολιάζοντας το ζήτημα των υδρογονανθράκων ανέφερε ότι «υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται».

Πρόσθεσε πάντως ότι «με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες».

 

sputniknews.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ