Χημικά εγκαύματα προκαλεί το άτμισμα

0
9
Αγνοείται αν η αιτία των παθήσεων είναι το υγρό που ατμίζεται ή κάποια τοξίνη που απελευθερώνεται από τα υλικά της συσκευής ατμίσματος

Oι βλάβες στους πνεύμονες ατόμων που ασθένησαν μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, είτε αυτό περιείχε νικοτίνη είτε μαριχουάνα, μοιάζουν πολύ με χημικά εγκαύματα, ανέφεραν γιατροί της κλινικής Mayo.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων βασίζονται σε βιοψίες πνευμόνων 17 ασθενών, στις ΗΠΑ, που είχαν διαγνωστεί με πνευμονολογική πάθηση εξαιτίας ατμίσματος. Από αυτούς, οι δύο υπέκυψαν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι βλάβες που αναγνωρίστηκαν είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από την έκθεση σε τοξικά αέρια.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για χημικές βλάβες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται μετά την έκθεση σε τοξικές χημικές αναθυμιάσεις, αέρια ή τοξικούς παράγοντες», εξήγησε ο γιατρός Μπράντον Λάρσεν, της κλινικής Mayo, στην Αριζόνα, που είναι και ένας από τους συντάκτες της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine. «Στην πραγματικότητα, οι βλάβες αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που θα περίμενε κανείς να διαπιστώσει σε ένα εργατικό δυστύχημα: όταν χύνεται ένα μεγάλο βαρέλι με τοξικά χημικά και το άτομο εκτίθεται σε τοξικούς ατμούς, που προκαλούν χημικά εγκαύματα στους αεραγωγούς του». Παρόμοιες αλλοιώσεις είχαν και άτομα εκτεθειμένα σε αέριο μουστάρδας, ένα χημικό δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα ανάμεσα στα περισσότερα από 800 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 16 απέβησαν θανατηφόρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ έπασχαν και από άλλα προβλήματα υγείας, αν και μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα στοιχεία για αυτούς.

Δυστυχώς, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν ποιος ακριβώς παράγοντας προκαλεί τις βλάβες στους πνεύμονες ή ακόμα, πόσες τοξικές ουσίες εμπλέκονται. Επίσης, αγνοούν αν η αιτία είναι το υγρό που ατμίζεται ή κάποια τοξίνη που απελευθερώνεται από τα υλικά της συσκευής ατμίσματος. Δεν είναι, ωστόσο, δυνατό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα να ήταν ελαττωματικά.

Πάντως, οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο, η «ασθένεια του ατμίσματος» να είναι λιπώδης πνευμονία, μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από την εισπνοή ελαίων. Αυτή ήταν μία από τις εξηγήσεις που είχε προκριθεί αρχικά για να εξηγήσει τα συμπτώματα που παρουσίαζαν οι ασθενείς. «Δεν παρατηρήσαμε στοιχεία που να συνάδουν με τη διάγνωση της λιπώδους πνευμονίας», επεσήμανε η δρ Γιασμίν Μπατ, πνευμονολόγος στο ίδιο νοσοκομείο της Αριζόνας. Τα τρία τέταρτα των ασθενών είχαν χρησιμοποιήσει υγρό αναπλήρωσης που περιείχε THC, την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

 

DENISE GRADY / THE NEW YORK TIMES

kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ