Πρώτη σε θύματα κορωνοϊού η Μεγάλη Βρετανία

0
2

Το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη νοσηλεία του για κορωνοϊὀ κάνει το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρωπη.

    

Η παρέμβαση Τζόνσον γίνεται σε μια πολύ δυσάρεστη για την κυβέρνηση συγκυρία, με τη Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό νεκρών από την πανδημία. Στους  32.000 νεκρούς συμπεριλαμβάνονται νοσοκομειακές περιπτώσεις, τα γηροκομεία και θάνατοι στο σπίτι, κάτι που δεν έχει γίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο διάγγελμα δεν θα δοθούν υποσχέσεις. Στην ουσία θα ανακοινωθεί ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα, πολύ προσεκτικά βήματα, όσον αφορά την εξομάλυνση των συνθηκών της καραντίνας. Ο κίνδυνος δεύτερου κύματος του ιού είναι πολύ υψηλός κι αυτό φαίνεται στις περιπτώσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Έκανε λάθη ο πρωθυπουργός;

Επιστροφή Τζόνσον στη Ντάουνινγκ ΣτριτΕπιστροφή Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ

Παρόλο που ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται ότι έχει κάνει λάθη στην αρχική αντιμετώπιση του προβλήματος, τα πολύ προσεκτικά του βήματα σε αυτή τη φάση αποδεικνύουν το αντίθετο. Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται την οποιαδήποτε δήλωση. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι και ποιους θα περιλαμβάνουν τα μέτρα. Τα Μέσα Ενημέρωσης αρκούνται σε προβλέψεις. Το πιθανότερο είναι πως ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης  της υγειονομικής κρίσης, χαλάρωση κάποιων μέτρων, όπως η άθληση και άρση της καραντίνας σε μεγάλους υπαίθριους χώρους, με προϋποθέσεις ασφαλείας. Τα υπόλοιπα, όπως άνοιγμα των σχολείων, των αεροπορικών πτήσεων και των επιχειρήσεων εστίασης θα παραμείνουν σε καραντίνα έως το τέλος Μαΐου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

 

Deutsche Welle

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ