Οι “αστερίσκοι” για τον εμβολιασμό παιδιών: “Γίνεται ντόρος που αγγίζει τα όρια εμμονής

0
29
Ιωάννα Κλεφτογιάννη 
Ο ερευνητής γιατρός συνεργάτης των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μάς αναλύει με στατιστικά στοιχεία και εργαστηριακές μελέτες που διαθέτουμε τι ισχύει για τα παιδιά, την ώρα που η συζήτηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους κορυφώνεται, υπό τον φόβο της μετατροπής των σχολείων σε πεδίο μετάδοσης του ιού.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά από 0-17 ετών είναι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ 77.649, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Έχουν καταγραφεί συνολικά 3 θάνατοι.
«Με δεδομένο ότι έχει παρατηρηθεί διεθνώς σημαντική υποκαταγραφή των μολύνσεων σε παιδιά, κυρίως το 2020, ο πραγματικός αριθμός παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό ίσως και να ξεπερνά τις 300.000» επισημαίνει ο ερευνητής γιατρός συνεργάτης των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
«Επομένως δεν υπάρχει ο κίνδυνος ότι αν νοσήσουν θα πεθάνουν, εφόσον είναι υγιή. Βεβαίως, ανύπαρκτος κίνδυνος δεν υπάρχει ποτέ, πουθενά» προσθέτει.
Την ώρα που η ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών από 12-17 προωθείται κεντρικά και στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας για διασπορά του ιού στις σχολικές μονάδες που επαναλειτουργούν διά ζώσης, εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, έχει ενδιαφέρον μια μελέτη στις ΗΠΑ που ο ερευνητής σχολιάζει: «Βάσει τελευταίας προδημοσιευμένης μελέτης Αμερικανών ο κίνδυνος να νοσήσουν με κορονοϊό υγιή παιδιά είναι μικρότερος από τον κίνδυνο να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα αν εμβολιαστούν» υπογραμμίζει ο κ. Φαρσαλινός, που θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι οριζόντιος ο εμβολιασμός των παιδιών και κάθε γονιός «οφείλει να ενεργήσει εξατομικευμένα και μη επηρεαζόμενος από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στα Μέσα».
Εμβολιασμός με Pfizer στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.09.2021

«Αμφίβολος ο λόγος οφέλους-βλάβης του εμβολίου στα παιδιά»

«Στα υγιή παιδιά κάτω των 18 ετών ο λόγος οφέλους-βλάβης από το εμβόλιο είναι αμφίβολος. Να σκεφτούμε ότι σε πέντε εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι θάνατοι παιδιών ανέρχονται μόλις σε 450, όταν ετησίως πεθαίνουνε από 100-500 παιδιά από τον ιό RSV στη χώρα» αναφέρει ο ερευνητής ιατρός.
Παρ’ όλα αυτά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε βρέφη 6 μηνών έως παιδιά 4 ετών. «Ειδικά η Moderna διπλασίασε το δείγμα σε αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, με τα δεδομένα που διαθέτουμε, δεν έχει νόημα ένα παιδί να εμβολιαστεί για την προστασία άλλων. Δε θα εμβολιασουμε παιδιά με ένα ατελές εμβόλιο για να προστατέψουμε τους ενήλικες, όταν προσφέρει αμφίβολη προσωπική προστασία για τα ίδια τα παιδιά» υποστηρίζει ο κ. Φαρσαλινός.
«Θα εμβολιαστούν οι ενήλικες για να μην κινδυνεύουν. Είναι αδικαιολόγητος πραγματικά ο ντόρος που γίνεται στη χώρα μας. Φυσικά τα παιδιά θα μολυνθούν, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε παιδιά σε ΜΕΘ και θανάτους. Είχαμε; Είχαμε. Αλλά ήταν ελάχιστοι. Τρεις θάνατοι, σε 300.000 πιθανώς πραγματικά κρούσματα. Εμφανίζεται ξαφνικά ένας κίνδυνος, που αγγίζει τα όρια της εμμονής» εκτιμά.
«Δεν θα πούμε να μην εμβολιαστούν καθόλου τα παιδιά» συνεχίζει ο κ. Φαρσαλινός. «Τα παιδιά τα οποία κινδυνεύουν γιατί ο ιός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος και επομένως πρέπει να εμβολιαστούν είναι όσα πάσχουν από πνευμονοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, διαταραχές της ανάπτυξης και άλλες συνοσηρότητες μου μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο» διευκρινίζει.
https://sputniknews.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ