Aκραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή

0
7

Καταιγίδες στην Ευρώπη, επέκταση της ερημοποίησης στην Αφρική. Η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται ήδη με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Λίγη βροχή δεν κάνει κακό. Απεναντίας οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται ακόμη και μεσούντος του θέρους στη Γερμανία δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα συχνότερα. «Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αλλαγές στις κλιματολογικής συνθήκες θα έρθουν σε είκοσι χρόνια, ωστόσο από τώρα μπορούμε να πούμε τα εξής: ήδη παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα», ανέφερε στην DW ο Χάινριχ Μπότερμαν, γενικός γραμματέας του Γερμανικού Ιδρύματος για το Περιβάλλον. Σε αυτά τα φαινόμενα ο Μπότερμαν συγκαταλέγει τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερη βροχή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας

Όλο και πιο συχνές οι πλημμύρες στη ΓερμανίαΌλο και πιο συχνές οι πλημμύρες στη Γερμανία

Εξαιτίας της αύξησης της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παρατηρείται αύξηση των μέσων θερμοκρασιών. Ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία από ό,τι ο ψυχρός, εξηγεί ο Ρότζερ Μπριζ, μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ στη Μεγάλη Βρετανία. Τα ρεύματα θερμού αέρα που έρχονται στην Ευρώπη για παράδειγμα από τον Ατλαντικό Ωκεανό μεταφέρουν κατά κανόνα και περισσότερη υγρασία, η οποία στη συνέχεια διαχέεται στην Ευρώπη. «Συνήθως στους τροπικούς παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες. Πλέον αυτή η τάση παρατηρείται και στη βόρεια Ευρώπη», ανέφερε ο Μπριζ στη DW.

Οι συχνές βροχοπτώσεις, όμως, πέρα από τις κλιματικές επιπτώσεις, επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινή ζωή, ιδίως στα αστικά κέντρα. Πλημμύρες, ζημιές σε υπόγεια, δρόμους και πάρκα είναι μερικά μόνο από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μεγαλουπόλεων μετά από μια απότομη καταιγίδα. Σε μεγάλο βαθμό τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης σε πολλά αστικά κέντρα έχουν φτάσει στα όριά τους. «Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ εξειδικευμένα μέσα: είτε με τη δημιουργία ειδικών χώρων υπερχείλισης είτε με ένα σύγχρονο δίκτυο καναλιών», αναφέρει ο Μπότερμαν. Πάντως σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι διαχειρίσιμες. Για παράδειγμα ο γερμανός προτείνει τρόπους ώστε η θερμοκρασία στις πόλεις να μην ξεπερνά συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα. Αυτό μπορει να επιτευχθεί λόγου χάρη με την ενίσχυση των χώρων πρασίνου, δεδομένου ότι τα φυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Μεταναστευτικές ροές λόγω κλιματικής αλλαγής

Η ξηρασία στη Νιγηρία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσηςΗ ξηρασία στη Νιγηρία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης

Από την άλλη, σε άλλες γωνιές του πλανήτη οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άλλη πλευρά τις κλιματικής αλλαγής, την παρατεταμένη ξηρασία, όπως στην κεντρική και βόρεια Αφρική. Ειδικότερα στη Σαχελιανή ζώνη, τη λωρίδα στέπας που εκτείνεται κάτω από τη Σαχάρα, η έρημος εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο σε νέες περιοχές, επηρεάζοντας άμεση τη ζωή των γηγενών. «Στο μέσο της ζώνης Σαχέλ βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη θάλασσα. Στην περιοχή αυτή οι καιρικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές στην κεντρική Ευρώπη», εξηγεί ο Ρότζερ Μπριζ. Το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει προκαλέσει ζημίες σε περιουσίες αλλά και στις καλλιέργειες. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναγκάζονται να μεταναστεύουν προς τον βορρά, σε αναζήτηση πιο γόνιμων εδαφών και ενός πιο φιλικού φυσικού περιβάλλοντος για να ζήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Greenpeace περίπου 20 εκατομ. άνθρωποι παγκοσμίως αφήνουν τις εστίες τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που επιδρούν με καταλυτικό τρόπο στην καθημερινότητά τους, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle / Κάρλα Κριστίνα Μπλάικερ / Δήμητρα Κυρανούδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ